BBB-Mærket
Afsender: Teejay
Tilføjet: 20-09-2009 12:59:00
Hej Alle
Måske har I allerede løst om det nye BBB-kvalitetsmærke som Poul Højlund fra Duelund Bryglade vil indføre. BBB står for "Brygget på Bryggeriet af Bryggeren". Mærket skal sikre forbrugerne at øllet kommer fra et "rigtigt" mikrobryggeri, hvor brygmesteren selv har kontrolleret alle brygfaser, kort sagt ægte mikrobryg.

Se evt. mere på http://www.duelundbryglade.com/bbb%20-%20forside.html.

I den oprindelige pressemeddelse langede Poul Højlund ud efter navngivne bryggere/konkurrenter i bryggeribranchen og det fik flere af landets dygtigste fantonbryggere op af stolen! Du kan f.eks. læse en del af indslagene på: http://beerticker.dk/

Jeg er meget i tvivl om hvilket budskab Poul Højlund gerne vil sende med sit BBB-mærke. På den ene side vil BBB-mærket udelukke Skælskør Bryghus og De Fem Gårde som mikrobryggerier, og det er da også både forbrugervildledende og forkasteligt at Harboe brygger "forklædt mikrobryg". På den anden side rammer BBB-mærket nogle af landets bedste fantombryggere blot fordi de ikke har et fysisk bryganlæg til rådighed og derfor har valgt at kontraktbrygge på forskellige bryganlæg. Umiddelbart ser jeg ingen hindring i at eksempelvis Mikkeller, Beer Here og mange andre, benytter sig af den metode for derved at kunne berige os andre med deres velsmagende produkter. Så længe kontraktbrygget øl stadig holder sig 100% til brygmesterens opskrift og endvidere bliver produceret i tæt kontakt med ophavsmanden er der ingen alarmklokker i mit hoved.

Jeg er lidt i et dilemma med BBB-mærket og tror desværre at mærket vil lide vuggedøden. Hovedidéen er rigtig god, men den rammer de forkerte. Uden tvivl mangler den uindviede forbruger en klar markering af hvad der er ægte mikrobryg/kvalitetsøl og hvad der er simpel industriøl. Kan man udtænke en ny idé til Poul Højlunds BBB-mærke? Hvad er jeres synspunkter?

Besvar  -  Nyt indlæg  -  Tråd oversigt  -  Forum oversigtRe: BBB-Mærket
Afsender: sarek
Tilføjet: 20-09-2009 21:42:00
Hej.

Også jeg har det lidt svært ved BBB mærket.

Ja det vil ramme Harboe(sikkert) og Carlsberg (muligvis), men også Mikkeller og andre fantombrygger. At være fantombrygger bør ikke fratage en muligheden for at kunne kalder sig mikrobrygger. At brygmesteren ikke er stede ved bryg nummer to eller tre vel heller ikke. At udvikle en øl er en kunst, at brygge den samme øl igen er (godt) håndværk. Så er der lige størrelsen. Uden at have læst Duelunds svar (kan ikke lige komme på navnet) så er størrelsen måske det punkt hvor jeg egentligt kan støtte ham mest. Uden at sætte nogle grænser selv er mit spørgsmål?

Hvornår laver man for meget øl til at kunne kalde sig selv et MIKRO-bryggeri? Ganske vist er der i USA "mikro-bryggerier" som er større end eksempelvis Fuglsang, og på en måde er det fair nok landets størrelse taget i betragtning, men i Danmark ville et bryggeri med en volumen på Fuglsangs størrelse vel næppe blive betragtet som mikrobryggeri.

Måske skulle man beslutte en standard som sagde at hvis et bryggeri bryggede mindre end 1% af landets samlet øl, så måtte man kalde sig mikrobryggeri, så længe at brygsted og bryggeren er kendt. Hvis et større bryggeri via et søsterbryggeri vil opnår "mikro"-status kan dette kun opnås ved at der udvikles og brygges på et geografisk andet sted end hovedbryggeriet, som er tilfældet med øllene fra Jacobsen(alias Carlsberg). Grænserne kan naturligvis diskuteres.

Men hvad siger I?

Hilsen Lars

Besvar  -  Nyt indlæg  -  Tråd oversigt  -  Forum oversigt


Re: BBB-Mærket
Afsender: KilkennY
Tilføjet: 22-09-2009 19:08:00
Hej.

På en måde er jeg både for og imod. Da jeg først læste om det tænkte jeg at det var det god idé, i og med at det er en oplysning som mange måske ville finde interessant. Ved nærmere eftertanke, kan selvsamme oplysning jo også pludselig blive en form for falsk kvalitetsstempel, da mange gode bryg jo sagtens kan brygges af bryggere, der måske ikke lige er ansat på selvsamme bryggeri.

Konklusion må for mit vedkommende blive: Hvis man alligevel er nødt til at forholdes sig kritisk og for BBB mærket har det ingen værdi, da man jo så lige så godt kan være kritisk over for øllet inden man køber det.

Mvh. KilkennY

Besvar  -  Nyt indlæg  -  Tråd oversigt  -  Forum oversigt


Re: BBB-Mærket
Afsender: sarek
Tilføjet: 23-09-2009 21:17:00
Måske skulle man sammenligne med det bayeriske "reinheitsgebot", som helt sikkert har sikret en generel høj standard i tyske bryg, men som også samtidig har kvalt eller i hvert fald undertrykt øltyper som indeholdte rug eller havre, for ikke at nævne diverse krydderier eller "humle-erstatninger" så som porse.

Besvar  -  Nyt indlæg  -  Tråd oversigt  -  Forum oversigt
Læs om generel brug af debatten her • Kontakt webmaster, hvis du har foreslag til nye debatter.


© g2b.dk

0,046875