Semper Ardens Christmas Ale 2005 fra Carlsberg Danmark
Semper Ardens Christmas Ale 2005
Navn Semper Ardens Christmas Ale 2005
Bryggeri Carlsberg Danmark
Første bryg 2005
Øl type Belgian Dark Strong Ale
Alkoholprocent 8,3%

Beskrivelse
Hugget i granit:
"Semper Ardens" står der hugget i granit over hoveddøren indtil Carlsberg gamle laboratorium – en af Carl Jacobsens sentenser. Den betyder ”altid brændende” og var bryggerens krav til brygmesterens arbejde med øllet.
Semper Ardens er også navnet på det projekt, hvor Carlsberg i samarbejde med flere af sine brygmestre og nogle af landets førende gastronomer har sat sig for at udviklet øllet og øllets samspil med maden:
Christmas Ale 2004 er den seneste øl i rækken af Semper Ardens bryg, der nu er tilgængelige på udvalgte steder.

Brygmesteren:
Brygmesteren bag Christmas Ale 2005, Morten Ibsen er civilingeniør og Innovation Manager med ansvar for udvikling af nye øl. Han var indtil for nylig projektleder for Semper Ardens projektet, inden han igen kastede sig over brygkedlerne.

”Lysten til at lave en juleøl udsprang af ønsket om igen at få øl på bordet juleaften. Øl – og især de mørke ales og lagerøl – passer som udgangspunkt bedre til den danske julemad end vin. Med Christmas Ale har vi skabt en raffineret øl, der vil være en nydelse til julemiddagen, og som jeg vil glæde mig til at dele med min familie juleaften.
Det bedste fra Danmark og resten af verden er brugt. Vi har anvendt en dansk overgær, der giver en blød frugtaroma og en let syrlighed. Endvidere har vi valgt at eftergære med en anden gær og Demerara rørsukker ” sukker fra paradiset” for at skabe en mere kompleks smagsstruktur.
Det meste af malten er den fine britiske Maris Otter, og muscovadosukkeret, der stammer fra Mauritius, tilfører brygget en let brændt karakter. Humlen er hentet i Sydtyskland og er den fine Hallertauer Mittelfrüh, som i kombination med Carlsbergs aromahumle giver brygget et let floralt præg.”

Udseende:
Christmas Ale 2005 har en varm, rødgylden mahognifarve og et cremet, råhvidt skum. Gløden skyldes den hårdt ristede karamelmalt i kombination med muscovadosukkeret.

Smag:
Christmas Ale 2005 har let brændte karamelelementer med noter af ristede nøder, der kan minde om duften af cedertræ. I duften opleves tørrede frugter, lakrids og let krydrede juleelementer.
I munden er øllen blød og sødmefuld, med en let syrlig struktur, som gør bryggen særligt egnet til julemaden. Nyd den ved 8-12°C. Alkoholstyrken er fyldig og på 8,3%.

Mad:
Christmas Ales kraftige smag og komplekse aroma betyder, at øllet med fordel kan serveres til mørke krydrede og stegte retter med svin, okse, kalv eller vildt. Kødet må gerne braiseres gennem længere tid og serveres med karakterfuld garniture samt kraftige saucer – gerne baseret på øl. Du kan med fordel tilsætte maden mange krydderier og krydderurter samt tørrede frugter. Christmas Ale kommer også til sin ret i selskab med sursøde tilberedninger, leverpostej med bacon eller foie gras, finker, glaseret skinke og stegt medister med grønlagkål. Du kan finde flere opskrifter og serveringsforslag på www.carlsberg.dk.


Anmeldt af gerhard
28. november 2008 07:18 af Gamlegrå
Sammenlignet m en fra år 2008 ;
Begge har en snert af anis - blødt indpakkede % - rosiner - lille smule humle - den nye står m sine dufte lidt mere markerede end 05 udgaven , og har en mørkere farve ozze , og skummet er lidt mere markant.
Smagen er ozze mere kraftig i den nye flaske end 05 , som tilgengæld vinder point hos nogle af os via den mere søde og runde smag ( det endte 2-2 )Begge er tydeligt præget af Belgiske aner.
Men begge er dejlige og særdeles billige Juleøl , og viser Carlsberg kan brygge strålende øl hvis de gider og ikke kun deres kedelige Pilsner
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Sigmund
8. februar 2007 00:11 af Sigmund
Se min anmeldelse av 2004-årgangen.
Jeg syntes ikke der var stor forandring med 2005-årgangen fra 2004. Fortsatt er ølet for søtt, og overpriset i forhold til kvaliteten. Men som et øl til julens desserter eller fruktkake kan det selvfølgelig godt drikkes.
  • Anmeldelsen

Genanmeldt af Pman
26. november 2006 11:45 af Pman
Så blev en af de sktra indkøbte fra sidste år smagt til en af årets julefrokoster. Og den blev ophældt sammen med dette års udgave. Jeg må nok sige at der er forskel. Sidste års udgave er MEGET mere fyldig, og der er MEGET mere smag i. Den er blevet meget mere rund, og samtidig mere kraftig. 2006 udgaven er helt fin og stadig god, men sidste års udgave er en klar klar vinder. Mit råd til folket: indkøb dette bryg i større mængder, og lad det ligge til næste jul. Så bliver den helt kanon.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
25. december 2005 14:39 af Maria
2005 versionen delte jeg med mig selv juleaften 2005 - og heldigvis var det som at genopfriske minderne fra 2004 versionen.
Duften bærer præg af sødme, rosiner og blommer. Smagen er fint balanceret mellem det søde og en tilpas bitterhed, der i finalen har et islæt af citrus. De tunge frugter og den hårdtristede malt bærer hovedvægten af smagen, hvor strejf af nødder og alkohol også skinner igennem.
Stadig en dejlig juleøl!
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Blom (Mr_Bungle)
25. december 2005 12:31 af Mr_Bungle
Har glædet mig meget til at gensmage dette fremragende bryg, som gjorde et uudsletteligt indtryk på mig sidste jul. Der er blevet indkøbt én flaske til juleaften og to til lagring, og jeg valgte så at kaste mig over den første ud på julenat, mens jeg hyggede mig på barndomsmanér med Star Wars 3. Hi, hi... eller ho, ho, ho, hedder det jo i de her dage. Den smagte som sidste år (heldigvis!). Med en fylde og kompleksitet som belgiske klosterøl, men samtidig med en klar julet sødlig smag af anis, karamel, nødder og koriander. Den bliver for meget, når man drikker en hel flaske selv, hvilket jeg ikke kunne holde mig fra; dertil er den simpelthen for sødlig i længden. Men ellers er den i mine øjne et lille mesterværk og står sammen med Ørbæks Jingle Bells som mine to favoritter blandt de danske julebryg (af dem, jeg har smagt naturligvis).
  • Anmeldelsen

Anmeldt af P
4. december 2005 10:11 af Pman
I SuperBrugsen havde de besluttet at skyde alle øllene i Semper Ardens serien af for sølle 25 kroner (sammenlignet med prisen for et år siden ...!), så jeg fik hamstret en ordentlig portion, hvoraf langt de fleste var Christmas ale - man husker vel success'en fra sidste år ... Da den første blev poppet og glasset fyldt var der i hvert fald intet i udseende, skum og duft som antydede nedgang i kvaliteten til i år. Dufter fantastisk, meget maltet og krydret. Man rammes ved første tår af noget som minder en på trappistbryg og møøøj stor og fyldig smag med en signifikant sødme. Men ikke for meget, og i fin balance med bitterheden og den komplekse krydede smag. Den er simpelthen noget nær perfekt. Ud med rødvinen - og ind med CA juleaften! Det eneste man kunne ønske sig var at man havde gemt en flaske fra sidste år, og fået smagt på den igen, nu et år senere.
  • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,15625