Klosterbryg fra Aarhus Bryghus
Klosterbryg
Navn Klosterbryg
Bryggeri Aarhus Bryghus
Første bryg 2005
Øl type English IPA
Alkoholprocent 6%

Beskrivelse
Klosterbryg er udviklet til Øm Kloster museum, i anledning af Øl på Øm. Øl på Øm er et årligt arrangement, der sætter fokus på livet i middelalderen, herunder øllets betydning.

I middelalderen var vandet ikke rent. Man kendte ikke til vigtigheden af rent vand. Ofte lå brønden og møddingen side om side. Man var dog klar over at det var farligt at drikke vandet. Maden var røget og saltet. Man spiste kød, fisk og kål.

Ved ølbrygning skal den knuste malt opløses i varmt vand. Man fandt hurtigt ud af, at hvis man kogte vandet og tilsatte humle til øllet, så fik man en drik, man ikke blev syg af, og som kunne holde sig.

Hver dansker drak i middelalderen 6-8 liter øl om dagen! En almindelig landhusholdning med 15 personer skulle derfor forsynes med 90-120 liter øl hver dag! Bryggerset var vigtigere end køkkenet, og oftest ville en landhusholdning have en pige, der ikke lavede andet end fremstille malt og brygge øl.

På Øm Kloster kan man i dag se ruinerne af både køkken og bryggers. Bryggerset var større end køkkenet! Der var på Øm Kloster 4 bryggerier, som var i anvendelse samtidig.

Klosterbryg er brygget på pilsnermalt, hvedemalt og karamelmalt. Det er krydret med tre forskellige typer af aromahumle, som matcher maltene. Dette er en øl med 6% alkohol, som er i stil med India Pale Ale.

Der er udelukkende anvendt aromahumle. Engelsk Fuggles og Styrian Goldings sammen med tysk Perle. Fuggles og Goldings er de to mest klassiske engelske aromahumletyper. De giver øllen en svagt parfumeret duft, med mindelser om clementiner.

Aromahumlen gør øllen meget blød i smagen. Med en temmelig stor dosering oplever man ikke den grove bitterhed, som humle ellers kan give.

Dette er en øl, som er velegnet til fisk og lyse kødretter. Den er absolut også velegnet til at nyde som den er.

Drik den ved kældertemperatur, cirka 6 grader Celsius, evt. en anelse varmere, for at aromaen kan komme til sin ret.


Anmeldt af Sims
28. december 2005 17:57 af Sims
Her til eftermiddag fik vi en Klosterbryg til deling til en lille familiejulefrokost. Inden jeg nåede at smage øllen, valgte de andre at hælde deres i håndvasken, hvilket jeg også gjorde da det blev min tur!

Håber jeg igen får mulighed for at smage denne øl, da jeg er overbevist om, at der var et eller andet galt med den udgave vi smagte..... Den var besk, sur (ikke syrlig) og smagte direkte dårligt, hvilket jeg når jeg læser de øvrige anmeldelser, ikke tror er generelt for øllen!

Så med håbet om, at næste smagsprøve vil blive bedre... God jul og godt nytår med højt skum!
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Henrik & Mai-Britt
27. december 2005 22:37 af Mai-Britt
Denne øl var at finde i julegaven fra fitness-centret. Og hvilken udmærket gave Det er bedre en de to flasker ikke-særlige-gode rødvin, man ellers plejer at finde i sådanne julegave-kasser (Henriks firmagave)...!

Udmærket øl, let syrlig og frugtagtig i smagen. Vi synes egentlig ikke at duften er så god, men øllet er letdrikkeligt. En udmærket øl - og hermed en tak til Sønderborg Fitness for en god julegave, ni mangler vi bare at smage på den røde ale der også var med....
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
31. oktober 2005 12:12 af Maria
Fynske Øldage 2005, Odense. Denne undergærede øl, der skal være en IPA tilsnigelse, er gylden og diset. Duften er let krydret og præget af citrusfrugter og gær. Smagen er sødlig med noter af citrusfrugter, mandarin/klementin, hvilket giver en let bitter finale. Efter min mening måtte den gerne leve mere op til ideen om en IPA og have mere tyngde i kroppen.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af KilkennY & Mary
14. oktober 2005 17:09 af Mary
Der er en frisk duft i øllet, og vi kan godt fornemme aroma-humlen i duften bag duften af pilsner. Smagen er ikke så kraftig som forventet af en øl, der bærer navnet klosterbryg, men den er behagelig og let humlet. Vi synes, der er noget sødligt og frugtigt (sød appelsin) over øllen, som ikke er udpræget bitter, som der står på etiketten. Den er yderst let-drikkelig, og det kan man så tolke, som man lyster
  • Anmeldelsen

Anmeldt af P
1. oktober 2005 16:44 af Pman
En udemærket øl. Absolut. MEN jeg ville LADRIG have gættet på at det var en IPA! Smagen af humle er meget utydelig og slet ikke så markeret som man er vant til. Ellers er den fin med udemærket skum og duft ...

Februar 2006: Så kom den igen på bordet, for man havde jo fået en fin gaveæske med øl og glas fra Århus bryghus. Og denne gang kan jeg desværre kun sige: Fy for den. Noget må være galt med øllet, der er abnormt surt og besk - og derfor røg direkte i håndvasken. Tror man skal oppe sig lidt med kvalitetskontrollen i Århus!
  • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,125