Rød Ale fra Aarhus Bryghus
Rød Ale
Navn Rød Ale
Bryggeri Aarhus Bryghus
Første bryg 2005
Øl type Fruit Beer
Alkoholprocent 6%

Beskrivelse
Rød Ale er inspireret af Danmarks ældst kendte fund af øl. Egtved-pigen blev cirka 1370 før Kristi fødsel begravet i en udhulet egestamme. Mellem benene havde hun en birkebarksspand med øl til den sidste rejse. Analyser af resterne af indholdet i spanden har vist, at der var øl i spanden, brygget på hvede, tyttebær og porse.

Siden har humlen erstattet porsen, som det foretrukne krydderi i øl. Det er dog kun i de seneste 800 år, at vi har anvendt humle som krydderi i øllet. I begyndelsen har man anvendt humle, fordi det virker bakteriedræbende. Det er nok det ældst kendte konserveringsmiddel til levnedsmidler. Man måtte så vænne sig til den bitre smag. Denne bitre smag har vi i dag vænnet os så meget til, at vi ikke kan forestille os øl uden humle.

Tyttebærrene er også bitre. De har en spændende balance mellem det søde og det bitre.

Rød Ale er brygget på bygmalt og hvedemalt. I dag er byg absolut den foretrukne kornsort til ølbrygning. Da der er mere protein i hveden end i maltbyggen, giver brugen af hvede et bedre skum på øllet.

Der er tilsat tyttebærsaft fra Sibirien. Det er længe siden at klimaet i Danmark har været til tyttebær. Det må have været vådere og koldere i Danmark for 3000 år siden.

Rød Ale er nem at drikke på trods af et højt alkoholindhold på 6 %. Aromaen er meget frugtagtig. Der er en antydning af tyttebær i smagen. Farven kommer fra frugtsaften. Den flotte røde farve er noget usædvanlig for en øl.

Nyd Rød Ale som en aperitif-øl. Drik den afkølet, lige fra bunden af køleskabet, af glas på stilk.


Anmeldt af Jonas
8. september 2007 23:16 af Mr_Bungle
Klar mahogni, lavt skum, bær, nødder og tyttebær, punktum.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Ole
21. november 2005 21:36 af Ole
Smagte den i sidste uge efter en veloverstået prøvesmagning af de seneste tre "hjemmebryg" fra Skælskør Håndbryggerlaug. Hvis vi ikke i forvejen var stolte af vores tre forskellige bryg - så blev vi det efter at have smagt denne bærøl fra Århus. Uha den var overraskende og langt fra hvad vi normalt forbinder med øl. Den mindede mig om Capo fra Carlsbergs prøvevalg. Saftevand.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
31. oktober 2005 12:11 af Maria
Denne undergærede øl har fået navnet ale - hmmmm?
Fynske Øldage 2005, Odense. Den har en flot rød, diset farve med er OK hvidt skum. Såvel duft som smag er præget af tyttebær, der giver stor syrlighed. Jeg kunne godt tænke mig at prøve den til en vildt ret, for som aperitif, ville den ikke virke for mit vedkommende.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Tyttebær-Maja alias Mary
12. oktober 2005 17:00 af Mary
Nå, jeg kan da forstå på nedenstående anmeldere, at jeg er lidt alene i min nydelse af denne øl. Jeg holder meget af bær, og jeg synes at bær og øl er en fortrinlig blanding, hvis det bare ikke bliver for sødt. Jeg synes denne tyttebær-øl lever til fulde op til disse kriterier. Den er ikke for sød og ej heller for syrlig, og selvom tyttebærrene er meget dominerende, er det en lækker-bisken-tår for mig. Den er frisk og smager som en god drink. Og så skader det jo nok heller ikke, at jeg har en forkærlighed for tyttebær.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af KilkennY
12. oktober 2005 09:03 af KilkennY
Ved ophældningen overraskes man af dette meget, meget røde øl... Min første tanke er: Hvad har De da gjort ved dette stakkels bryg? Det finder man så hurtigt ud af, ved at dufte lidt til det. Duften minder mig om den saftevand jeg fik, hjemme hos mine bedsteforældre, som lille. Jeg mener den hedder "Blandet Saft" og er vist fra Rynkeby. Smagen er ganske aldeles forfærdelig i min mund, da den smager som hjemmelavet tyttebærmarmelade.
NB.: Jeg er for det første ikke ret vild med bær-øl, og bryder mig slet ikke om tyttebær...
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Habanero
9. oktober 2005 18:29 af habanero
Rødlig ale med en meget svag skumdannelse. Smager af den tilsatte tyttebær og har en frugtagtig aroma der er lidt usædvanelig for en øl.
En noget svag øl på trods af de 6 pct.
(Anmeldelsen kan være præget af, at jeg foretrækker mørke stouts og stærke trappist-øl)
  • Anmeldelsen

Anmeldt af P
1. oktober 2005 21:51 af Pman
Så er den prøvet! Det der med tyttebær er ikke lige mig. En spændende øl ja, men absolut ikke et hit på disse kanter. Lidt for udefineret og "u-øl-agtig" for mig. Prøves det skal den, men anbefales det kan den ikke ...
  • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,140625