H.C. Andersen 1805 fra Albani Bryggerierne
H.C. Andersen 1805
Navn H.C. Andersen 1805
Bryggeri Albani Bryggerierne
Første bryg 2005
Øl type Wiener
Alkoholprocent 4,6%

Beskrivelse
En øl fyldt med historie

Øl på H. C. Andersens tid: Da H. C. Andersen blev født, var der endnu ikke kommet pilsnerøl til Danmark. Dengang drak man mørkt og overgæret øl med en røget smag. Nærmest udrikkelig i dag. Albani Bryg- geriet blev grundlagt i 1859, og her begyndte man hurtigt at udvikle nye smagssammensætninger, som gav øllen en mere frisk smag. H. C. Andersen 1805 minder i smag meget om den Albani-øl H. C. Andersen omtalte i så rosende vendinger i 1874.: "Vi faaer herude på Bregentved Albani-Øl... Grevinden og jeg drikker det, og jeg kan ikke noksaa rose dette Øl, det er ikke saa stærkt som den Porter Frøken Anna drikker, har ikke den spiritussmag der er ved bayrisk Øl, det er læskende, velsmagende og kraftig."

Baggrunden

Hele 2005 vil være dedikeret til at fejre H. C. Andersen. Som et led i fejringen af H. C. Andersen har Bikubenfonden oprettet HCA-abc Fonden. Fonden har til formål at bekæmpe analfabetisme i hele verden, så specielt børn, unge kvinder og folk fra ulande får mulighed for at læse den odenseanske forfatter. Albani støtter HCA-abc Fonden gennem salget af H. C. Andersen 1805, og regner med at kunne donere kr. 150.000 til fonden i 2005. Albani H.C. Andersen 1805 er den officielle øl ved fejringen af eventyrdigterens 200-år dags i 2005.

Smagen af H. C. Andersen 1805

Jubilæumsøllen er baseret på karamelmalt, Münchnermalt, mørk malt og pilsnermalt. Øllen er behagelig blød, men samtidig fyldig. I smagen er der balance imellem bitterhed og sødme med et strejf af karamel. Alkoholstyrken er 4,6 % vol., hvilket kate- goriserer øllen som en almindelig pilsner.

H. C. Andersen 1805 er perfekt til gastronomiske oplevelser

Med sin mørke og fyldige karakter er øllen en udpræget nydeøl. H. C. Andersen 1805 er god til bøffer, gryderetter og kraftige oste. Øllen fungerer ideelt som madøl, og er et godt alternativ til en kraftig rødvin.


Anmeldt af Sigmund
16. januar 2007 00:35 af Sigmund
33 cl flaske, kjøpt i Danmark. Rødbrun farge, bra varig skum og "kniplingsbroderi". Meget moderat aroma og smak av malt og noe karamell, temmelig langt ute på den "myke og milde" siden, men ikke frastøtende. Minimal bitterhet, men ikke veldig søtt heller. Lettdrikkelig. Ikke noe mesterverk, men ikke så dårlig som jeg fryktet.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Gerhard
25. april 2006 08:36 af Gamlegrå
Må nok igen igen gå mod strømmen - jeg kan godt lide den - synes den r ok - har en dejlig sødme i smagen - ( r vild m søde øl & søde kvinder ) og ikke mindst grundet prisen må den være et godt køb 4 stk for en 20èr
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Mr_Bungle
7. oktober 2005 11:33 af Mr_Bungle
Ord er overflødige, når det drejer sig om denne kommercielle og hensynsløst bryggede mørke lagerøl i HCA´s navn. Den var ligeså tåbelig som så meget andet fra Albani - i mine øjne, velnok det mest intetsigende bryggeri i Danmark pt. Nej, så var Ørbæks fødselsdags-øl dog eventyrligt meget bedre!!
  • Anmeldelsen

Anmeldt af P
22. april 2005 22:18 af Pman
Da jeg væltede den ud af flasken var det med tanken om hvad der normalt kommer ud af Albani flasker i baghovedet! Men det MÅTTE være den grimme ælling denne gang. Efter én tår var det stadig andefjer på dyret, og sådan blev det desværre ved. Der kom aldrig små hvide smukke fjer på, med i stedet forblev den i bedste kolds-hans stil ved med at falde ved siden af. Gode gamle H.C. er på det nærmeste blevet skamredet af alle med kommercielle interesser siden hans fødselsdag for kort tid siden, og jeg er sikker på at Albani ikke er de sidste der har lagt ham i selen til et salgs-trick. Og kære venner på Albani: drop det! Øllet er ikke et eventyr værdigt. I har jo bare taget jeres sædvanlige kvalme ælle-bælle-festival-kloak-pilsner og puttet lidt E-150a eller E-154 i. Fy!
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Allan
10. april 2005 18:46 af Allan
Ja, denne øl skulle jo så smages, det er en ude mærket pilsner af den mørke type, pæn mørk rav farve, ikke den store mængde skum og kulsyre. Smager og dufter en anelse af humle, har ingen bitter eftersmag, men heller ikke lysten til flere. dette er vist bare et pr. stunt !
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
11. marts 2005 16:02 af Maria
H. C. Andersen må lægge navn til meget her i 2005!
Denne mørke lager har et flot og cremet skum. Duften er humlet og let maltet. Der er i smagen sødlige noter af sirup/farin, en vis syrlighed og en passende bitterhed, der varer ved i den overraskende forholdsvise lange finale, hvor der dukker noter af hårdtristet malt op midtvejs.
Eventyrlig?? NEJ!! Og jeg kunne absolut ikke drømme om at drikke den til en rød bøf, som bryggeriet anbefaler, det har den slet ikke klasse nok til! Men det er en absolut OK bælleøl, hvis man er til en mørk lager.

Tilføjelse 25.04. Her i weekenden var vi inviteret ud og spise. Da min egen medbragte St. Feuillien påske øl (ja, jeg medbringer egen øl var tom, kom værten i tanke om at der vist var sådan en H. C. Andersen eet sted. Og gys, det var en rædselsfuld oplevelse at drikke den efter god mad og ditto øl. Den var sødligt, meeeget maltet og havde en uklædelig syrlighed - den fik lige så stille lov til at stå...
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Knud Harring
19. februar 2005 16:19 af knudharring
Selvfølgelig skal vi smage denne specielle øl fra Albani. Og jeg må da modsat Kask tidligere anmeldelse sige, at jeg synes det er en udmærket øl . Måske var mine forventninger ikke så store, jeg var blot nysgerrig. Den kan sagtens drikkes, ikke den vildeste oplevelse, men absolut en øl Albani kan være bekendt. Jeg har ikke noget imod at drikke den igen...
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Kask
18. februar 2005 17:47 af kask
Det var med en hvis spænding at jeg åbnede denne øl, "fuld af eventyr" står der på etiketten.
Men ak !
Øllet er meget mørkt, og det giver forventinger om en kraftig øl, men smagen er vandet og papagtig, og samtidig virker den også lidt sprittet, desuden holder den ikke ret længe på skummet.
Havde bryggeriet undladt at putte majs i, havde det sikkert hjulpet på smagen. Det er helt klart en af de dårligste erfterligninger af Carls Special. Det er synd at en så stor forfatter som H.C. Andersen må lægge navn til sådan en gang discount.
  • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,171875