Semper Ardens Christmas Ale 2004 fra Carlsberg Danmark
Semper Ardens Christmas Ale 2004
Navn Semper Ardens Christmas Ale 2004
Bryggeri Carlsberg Danmark
Første bryg 2004
Øl type Belgian Dark Strong Ale
Alkoholprocent 8,3%

Beskrivelse
Hugget i granit:
"Semper Ardens" står der hugget i granit over hoveddøren indtil Carlsberg gamle laboratorium – en af Carl Jacobsens sentenser. Den betyder ”altid brændende” og var bryggerens krav til brygmesterens arbejde med øllet.
Semper Ardens er også navnet på det projekt, hvor Carlsberg i samarbejde med flere af sine brygmestre og nogle af landets førende gastronomer har sat sig for at udviklet øllet og øllets samspil med maden:
Christmas Ale 2004 er den seneste øl i rækken af Semper Ardens bryg, der nu er tilgængelige på udvalgte steder.

Brygmesteren:
Brygmesteren bag Christmas Ale 2004, Morten Ibsen er civilingeniør og Innovation Manager med ansvar for udvikling af nye øl. Han var indtil for nylig projektleder for Semper Ardens projektet, inden han igen kastede sig over brygkedlerne.

”Lysten til at lave en juleøl udsprang af ønsket om igen at få øl på bordet juleaften. Øl – o gisær de mørke ales og lagerøl – passer som udgangspunkt bedre til den danske julemad end vin. Med Christmas Ale har vi skabt en raffineret øl, der vil være en nydelse til julemiddagen, og som jeg vil glæde mig til at dele med min familie juleaften.
Det bedste fra Danmark og resten af verden er brugt. Vi har anvendt en dansk overgær, der giver en blød frugtaroma og en let syrlighed. Endvidere har vi valgt at eftergære med en anden gær og Demerara rørsukker ” sukker fra paradiset” for at skabe en mere kompleks smagsstruktur.
Det meste af malten er den fine britiske Maris Otter, og muscovadosukkeret, der stammer fra Mauritius, tilfører brygget en let brændt karakter. Humlen er hentet i Sydtyskland og er den fine Hallertauer Mittelfrüh, som i kombination med Carlsbergs aromahumle giver brygget et let floralt præg.”

Udseende:
Christmas Ale 2004 har en varm, rødgylden mahognifarve og et cremet, råhvidt skum. Gløden skyldes den hårdt ristede karamelmalt i kombination med muscovadosukkeret.

Smag:
Christmas Ale 2004 har let brændte karamelelementer med noter af ristede nøder, der kan minde om duften af cedertræ. I duften opleves tørrede frugter, lakrids og let krydrede juleelementer.
I munden er øllen blød og sødmefuld, med en let syrlig struktur, som gør bryggen særligt egnet til julemaden. Nyd den ved 8-12°C. Alkoholstyrken er fyldig og på 8,3%.

Mad:
Christmas Ales kraftige smag og komplekse aroma betyder, at øllet med fordel kan serveres til mørke krydrede og stegte retter med svin, okse, kalv eller vildt. Kødet må gerne braiseres gennem længere tid og serveres med karakterfuld garniture samt kraftige saucer – gerne baseret på øl. Du kan med fordel tilsætte maden mange krydderier og krydderurter samt tørrede frugter. Christmas Ale kommer også til sin ret i selskab med sursøde tilberedninger, leverpostej med bacon eller foie gras, finker, glaseret skinke og stegt medister med grønlagkål. Du kan finde flere opskrifter og serveringsforslag på www.carlsberg.dk


Anmeldt af Sigmund
8. februar 2007 00:05 af Sigmund
70 cl flaske, kjøpt i Danmark.
Skittenbrun farge, høyt lysebrunt skum.
Overraskende svak aroma til å begynne med - Hallertauer med svake toner av malt, krydder og brunt sukker. Forbedres litt etterhvert som ølet varmes opp.
Smaken er mye sterkere, fyldigere og rikere - men dessverre også for søt. Krydder (koriander, anis, kardemomme med flere?), melasse og rikelig med malt. Bryggerne har åpenbart brukt altfor mye brunt sukker. De har også bommet fullstendig på målet med valg av humle - Hallertauer Mittelfrüh i en sterk belgisk ale, hva søren? Jeg er ingen humle-ekspert, men dette ølet trenger åpenbart humle med mer karakter, og i større mengder. Og værsåsnill, mindre sukker, så vi blir kvitt den sirupsaktige munnfølelsen! Akseptabel som et dessertøl, men ikke til julemiddagens hovedrett. Utrolig nok hevder Carlsberg (på baksideetiketten) at dette ølet har en "TØRR(!!) og lett SYRLIG struktur". Hvem skrev det? Ole Brum? Bedre lykke neste år, Carlsberg!
(PS: Jeg smakte også 2005 årgangen, men syntes ikke der var stor forbedring.)
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Gerhard
20. maj 2006 17:24 af Gamlegrå
Må krybe t korset ..........Den r satme god - fantastisk lang smag & duft , m mørke bær - milde men dog let bitre urter - en rigtig god øl - har stadig 4 -5 stk i skabet - juhuuu
  • Anmeldelsen

Anmeldt af KilkennY & Mary
27. august 2005 21:03 af KilkennY
Første gang jeg (Mary) smagte denne øl brød jeg mig ikke umiddelbart om den, og den skal stadig have lidt tilvænning, før jeg kan nyde den fuldt ud. Den er simpelthen for sød. KilkennY er derimod begejstret fan, og har nu brugt 15 minutter på at indsnuse duften med så stor begejstring, at jeg helt bliver urolig for hvad naboerne mon tænker, grundet de umotiverede udbrud af "ah", "valnød" og "koriander". Jeg synes nu duften er mest præget af rugbrød, og også smagen er for maltet og sød. Jeg kan sagtens ane de spændende krydderier, men sødmen kommer hele tiden i vejen for nydelsen.
KilkennY synes duften er som ren karamel eller sirup. Han er enig i, at smagen er maltet, og hans fascination af brygget ligger i duften. Han mangler bitterhed i smagen.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Mr_Bungle
19. juli 2005 19:53 af Mr_Bungle
Fremragende øl! Var så heldig at erhverve mig glasset til den op til jul, så jeg fik smagt den i rette rammer - og hvilken øl, det dog var! Med en fylde og kompleksitet som belgiske klosterøl, men samtidig med en klar julet sødlig smag af anis, karamel, nødder og koriander. Jeg tror faktisk, jeg blev så overrasket over øllen, at det ikke rigtigt gik op for mig, hvor god den egentlig var. Så jeg håber VIRKELIG, den er kommet for at blive, så man kan få prøvet den af igen næste år. Godt gået af Carlsberg, der har skuffet mig lidt i Semper Ardens serien siden Abbey ale.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
9. februar 2005 20:27 af Maria
En dejlig overraskelse!
Flot farve og skum, der er cremet og lækkert og duften er lokkende og fyldig! Denne ale føles dejlig fed i munden, og der er en fint afstemt balance mellem en tilpas sødme (ikke dominerende) og perfekt bitterhed til denne ale. Der er et utal af smagsnuancer, der smagt med min mund er perfekt afstemt efter hinanden. Der er noter af hårdtristet malt, rørsukker, nødder, moden tung frugt (blommer?) og korianderen melder sig ret langt inde i den laaaange, dejlige finale. Jeg skal have hamstret lidt af denne øl, så længe det kan lade sig gøre!
  • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,109375