Newcastle Brown Ale fra Scottish & Newcastle UK
Newcastle Brown Ale
Navn Newcastle Brown Ale
Bryggeri Scottish & Newcastle UK
Første bryg 1927
Øl type Northern English Brown Ale
Alkoholprocent 4,7%

Beskrivelse
Den omfattende historie om Newcastle Brown Ale

Newcastle menes at være det første sted i England hvor der blev brygget øl. Hvis man ser bort fra legenderne, er det sikkert at Newcastles første kommercielle bryggeri, John Barras & Company i Gateshead, blev grundlagt i 1770.

Så i 1890, efter at Gateshead Brewery blev købt af North Easter Railway Company, købte John Barras & Company Tyne Brewery og slog sig sammen med flere små bryggerier i North Shields, Gateshead og Sunderland for at danne The Newcastle Breweries Ltd.

En stjerne er født

I 1913, blev den en af mange udvidelser af Tyne Brewery taget i brug, og efter første verdenskrig, blev 'Blue Star' firmaets varemærke. Newcastle Brown Ale blev brygget første gang i 1927 i Newcastle-upon-Tyne, England, af Jim Porter efter at have brugt 3 år på udvikling af dette specialbryg. Næsten lige efter sin lancering, vandt Newcastle Brown guldmedalje ved 'International Brewers' Exhibition' i London i 1928.

Hvis du har det, så pral med det

Succesen ved 'Brewers' Exhibition' i 1928 blev anerkendt. Oprindeligt havde Newcastle Browns klare, udskårne, glasflaske båret en oval etiket. Det blev tilføjet endnu en sløjfe på toppen af etiketten som indeholdt de triumferende resultater - og den berømte ottetals etiket - som nu er kendt over hele verden, var blevet født. 'Blue Star' varemærket blev også tilføjet.

Hårdt arbejde, meget drikken

Vor Brown Ale blev hurtig favoritten i det Nordøstlige England, og i 1937 blev distribueret vidt omkring på flaske og dåse, for at klare efterspørgslen. Mellem 1930'erne og 1960'erne, forsatte Brown Ale med at øge sin popularitet og blev et symbol på den hårdt arbejdende arbejderklasse indenfor skibsbyggeri, minearbejde og stålindustrien som karakteriserer Newcastle selv i dag.

'Brooks' vande har den dybe grund

Brown Ale salget var stadig stigende ved starten på Anden Verdenskrig. Krigstidsreguleringen betød mangel på arbejdskraft, færre råvarer og begrænsninger fra staten. Selvom Blue Star 'erstatningsøl' blev lanceret, forsatte Newcastle Brown Ale næsten uændret i denne periode, og da sejrsfesten var ovre, flød 'Broon' igen på Tyneside.

Aldrig mere skruelåg

I 1950'erne, blev Robert Deuchar Ltd. I Newcastle og Doddington, James Deuchar Ltd. I Newcastle og Montrose og John Rowell & Son Ltd. I Gateshead en del af The Newcastle Breweries. I 1951, åbnede en ny tappehal ved Tyne Brewery. Maskineriet var blevet bedre og tappelinierne begyndte snart at sprøjte Newcastle Brown Ale ud med metalkapsel på i stedet for den gamle skruelågsversion. I 1960, slog Newcastle Breweries sig sammen med Scottish Brewers og grundlagde Scottish & Newcastle Breweries, og øgede derved Newcastle Brown Ale's tilgang til flere nye markeder og eksport.

Det er en 'dog-drink-dog-world'

I 1980'erne blev Newcastles etiket redesignet og de indførte sloganet 'The One and Only', en kærligt øgenavn til den originale som blev populariseret i 1928 af Newcastle Journal. En ny reklamekampagne, benævnt 'The Dog', udnyttede North East områdets omskrivning af 'I'm going to walk the dog' som betød 'Jeg går på pubben for at drikke en flaske Newcastle Brown Ale. Newcastle Browns stigende popularitet over hele verden, ansporede endda en australsk brygger til at fremsætte et fjendtligt tilbød på virksomheden i 1988, men Scottish & Newcastle var ikke til sinds at finde sig i at være et let bytte. Dette overtagelsesforsøg, skabte på den anden side, et voldsomt tilbageslag for Newcastle, med lokale der lidenskabeligt stod bag 'Keep Us on Top' kampagnen. En tegn på solidaritet, blev Newcastle Brown etiketten, spejlvendt indtil overtagelsen var forpurret.

Begyndelsen på en ny verdensorden

I 1990'erne, var Newcastle Brown Ale den bedst sælgende flaske øl i England, såvel som en af de bedst sælgende flaskeøl i Europa. Hvilket selvfølgelig tillader spørgsmålet: kan USA være langt væk?


Anmeldt af KilkennY via mobil.g2b.dk
8. september 2012 21:02 af KilkennY
Denne Brune Ål på dåse nydes fra dåsen til landskampen mellem Danmark og Tjekkiet. 
Duft og smag er typisk klassisk Brown Ale med masser af karamelsødme, lidt mørk ristet malt, moden nød og fin mild bitterhed til slut. 
Newcastle Brown Ale og vel klassikeren over dem alle inden for denne øl-genre, og må vel betegnes som medianen på målestokken for bedømmelse af Brown ales. 
 • Anmeldelsen

Anmeldt af André
8. maj 2008 23:44 af kask
Rødbrun farve. Skummet er højt og tæt.
Smagen byder på karamel, træt malt og sukker. Den tilsatte majs og sirup fornægter sig ikke.
Kroppen er meget let, mundfølelsen er ret vandet.

Den har ikke så meget at byde på, niveaumæssigt matcher den knapt nok Carls Special og Tuborg Classic.

Bedømt ud fra 13 skalaen, kan det kun blive til 5.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Sigmund
20. januar 2008 21:19 af Sigmund
(Flaske.) Et godt men noe overvurdert øl. Aggressiv kullsyre. Mener å huske at den var bedre i "De Gode Gamle Dage" (1970-tallet) da den vel også var sterkere?

Ny vurdering, fra fat i Newcastle:
Jeg fant at fargen var mørkere brun nå enn flaskeversjonen var en tid (er det riktig?), og at smaken var fyldigere og rikere - selv om puben forsøkte å ødelegge den ved å servere ølet iskaldt.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Ivan
25. august 2006 16:02 af Ivan
En kendt øl som jeg først har fået taget fat på nu.
flot farve og tyndt skum, smagen er lettere krydret og ret moderat i alle kanter.
Jeg havde forventet meget mere af denne øl, og absolut ikke den mest interessante Brown ale jeg har smagt.

 • Anmeldelsen

Anmeldt af Ras
21. juli 2006 15:51 af Rasmatazz
Nu har jeg gået og hørt Ment0 pralt med at denne øl skulle være så god o.s.v. jeg er selv blevet disset pga. mit ølvalg (Carlsberg). Udseendesmæssigt så ligner den gammel harsk cola, smagsmæssigt smager den fint nok i starten men jeg syntes der er sådan en billig eftersmag af brændt karamel. Ikke min favoritdrikke!
Det kan da tænkes at den kan drikkes i en brandert hvis man er til festivitas, eller andre øleskapader. Men ellers så kan den ikke bruges til andet end afløbsrens.
Lige en hentydning til det med "den brune ål" mon ik det er noget Ment0 han har fundet på i hans glædesrus.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Gerhard
16. april 2006 18:21 af Gamlegrå
Dette bryg har en speciel plads i mit fedtindkapslede hjerte - som en af de første Eng Ale jeg smagte efter at have begyndt at int mig for dette fludium

De mange anmeldelser dækker t fulde mine oplevelser - for denne skønne øl
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Anders
29. december 2005 23:44 af NBA
Dette er øllen for mig! Min helt sikre favorit, så det er heldigt at jeg er sælger for importøren og har 8 ks gratis om året. Eller dvs vi har 8 personalekasser m. frit valg - men indtil videre har det været denne jeg har valgt - hver gang.

Den er forfriskende, tilpas fylde og en super tørstslukker!

Ville bare give min stemme med til denne fantastiske øl..

;o)
Nba

(den brune ål - det har jeg nu aldrig hørt før)
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Ment0
6. september 2005 17:23 af Ment0
Nu hvor jeg er kommet igennem de første 100, så syntes jeg at det er ved at være tid til en lille anmeldelse.

Newcastle Brown Ale, aka. Den brune ål, er en utrolig behagelig øl. Lige fra duften af lys/mørk ristet malt(tror jeg) til smagen af humle og ny indsamlede nødder(mener jeg).
Dette er en øl, som man bare skal smage, og som samtidig har den evne, at kunne drikkes til alt!! Det være sig lige fra madvarer til shot´s senere på aftenen.

Den brune ål er en øl som man bare kan drikke igen, og igen, og igen…
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Mr_Bungle
26. august 2005 15:32 af Mr_Bungle
Der er vist ikke større klassiker inden for Brown alen, end den klassiske fra Newcastle. Alligevel mener jeg, der findes langt bedre udgave af brown ales, ja, man behøver blot tage til østfyn for at finde en verdensklasse-øl af samme type. Dermed ikke sagt, at øllen i mine øjne er dårlig, for det er den langt fra. Den har et tæt skum med en sød og frugtrig duft. Smagen er dejlig frisk humlet, og jeg synes at kunne fornemme især nødder i smagen. En ukompliceret øl, der dog i mine øjne ikke bør serveres særlig koldt, som foreslået på flasken, hvis man skal have mere ud af den end blot slukket tørst.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Mai-Britt
30. april 2005 21:12 af Mai-Britt
En dejlig frisk ale... Den er ikke så tung som så mange andre ales, der hurtigt giver en "mæt og tung" fornemmelse i maven ! Og det er jo et absolut stort plus, at den kan købes billigt i Tyskland! En rigtig god ale, der kan drikkes til mange anledninger....
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Mary
4. april 2005 17:28 af Mary
Dette nøddebrune bryg har en helt speciel betydning for mig, da det var præcis denne ale, der fik mig over på den anden side sådan rent øl-mæssigt. Efter første møde er der sket meget, og selvom jeg har smagt adskillige mere spændende øl siden, vil jeg aldrig miste smagen for denne bløde brown ale. Det er en øl helt uden kanter, hvilket gør den utrolig god for nybegyndere uden for pilsner-genren. Smagen er mild, let maltet og utrolig frisk. Duften er ikke nogen nydelse, da den lider af samme triste kedelighed som mange danske pilsnere. Den er bedst rigtig kold en varm sommerdag, men jeg drikker den gerne året rundt!
 • Anmeldelsen

Anmeldt af P
9. marts 2005 19:57 af Pman
Jeg må nok desværre erkende at Maria og jeg absolut ikke har samme smag i øl - i hvert fald ikke når det kommer sig til en øl som jeg mener sætter standarden for en hel genre indenfor øl. Jeg elsker dette bryg - må stort set altid have en enkelt når jeg er ude - på et eller andet tidspunkt i løbet af aftenen. Og jeg hilser det yderst velkomment når Netto eller lign. smider dem i kataloget og giver lidt rabat - så skal der nemlig hamstres! Jeg vil til hver en tid anbefale dette bryg. Døm selv ...
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
29. januar 2005 15:06 af Maria
Der er moderat skum på denne mørkebrune ale. Duften er maltet og let humlet. Smagen er let og har noter af malt, frugt og lidt nødder. Der er en let og fin bitterhed i finalen. Den bør drikkes kold. Jeg kunne dog godt ønske mig mere dybde i indtrykkene i "The Dog", som den hedder i daglig tale!
 • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,265625