Original Schlenkerla Rauchbier - Märzen fra Brauereiausschank Schlenkerla / Brauerei Heller Trum
Original Schlenkerla Rauchbier - Märzen
Navn Original Schlenkerla Rauchbier - Märzen
Bryggeri Brauereiausschank Schlenkerla / Brauerei Heller Trum
Første bryg 1678
Øl type Classic Rauchbier
Alkoholprocent 5,1%

Beskrivelse
Bamberg og Rauchbier hører sammen. En samarbejde ikke uden følger. Deres yndlingsbarn er ´Schlenkerla: Bambergs højest ydende, mest besøgte, mest originale og ligeledes mest velsmagende Rauchbierkilde. Kilden udspringer i de vinklede gader i den gamle bydel, næsten præcist ved foden af Domkirken, i det gamle hus Dominikanerstraße 6, hvor Geranierne lyser om sommeren. Den der ikke har været indenfor i dette hus og ikke har prøvet den krydrede, uforlignelige smag af ´Aecht Schlenkerla Rauchbier´, kan ikke hævde at have været i Bamberg. ´Schlenkerla´ er for længst blevet et magisk ord i Bamberg. Dog er der mange der ikke ved hvor dette ord stammer fra. En af husets tidligere brygmestre havde en meget slingrende (schlenkernd) gang pga. et uheld. Han blev derfor kaldet ´das schlenkerla´ i folke-munde, og denne betegnelse blev givet til bryghuset, der har eksisteret siden 1678. Selvom det i mellemtiden er den sjette generation af bryggere der er ved fadet, bibeholdes betegnelsen den dag i dag. Rauchbier fra ´Schlenkerla´ er en meget mørk, humlet, undergæret Märzenbier med en indbrygningsprocent på 13,5, der svarer til et alkoholindhold på ca. 5,1 %. Uden tvivl: Der findes stærkere øl, dog skal man ikke undervurdere øllet af den grund. Det kan stadig få en til at slingre. Dens - som kenderne kalder det - friskrøgede aroma opnås ved, at røgen fra brændende bøgetræ - en krydret duftende røg - allerede vies med malten i ´Schlenkerla-malteriet', inden det blandes med ædel humle i bryghuset. Herefter modnes øllet i den 700 år gamle klippekælder under Stephansberg til en storartet velsmagende øl, der bør nydes direkte i ´das Schlenkerla´. En original blandt øl, også under de bayerske øl. Det bliver drukket ved hvidskurede træborde, det ville være en synd at gemme under en dug. Over hovedet et bjælkeloft, endnu mørkere end det mørkebrune øl. Kenderen drikker langsomt med nydelse, dog med udholdenhed og mål. Han ved at det andet glas ´Seidla´ (Halvbitter) smager bedre end det første, og at det tredje endog bedre end det andet. Han drikker det til de tidlige indkøb, til frokost, sammen med varm ´Leberkäs´ og ´Kümmelwecken´ (der kaldes Kipfla i Bamberg). Han drikker det til bryggersnack fra to forskellige beholdere, sammen med røget kød og ost, sammen med grillpølser (Bratwurst) og sauerkraut. Han drikker det om aftenen, alene og i selskab. I særdeleshed i selskab, for ´Aecht Schlenkerla Rauchbier´ gør folk meddelsomme og glade og forbinder de lokale med de fremmede. ´Dieweilen aber das Gebräu beim ersten Trunk etwas fremd schmecken könnt´, laß dir´s nicht verdrießen, denn bald wirst du innehaben, daß der Durst nit nachläßt, sintemalen dein Wohlbehagen sichtlich zun-immt. Således står det på ølbrikken, og ølbrikken har ret!

Den originale og Bambergs specialitet siden 1678. En mørk, undergæret Märzen, brygget på enestående Aecht Schlenkerla røgmalt, fra vort eget malteri og er i henhold til gammel tradition tappet direkte fra egetræsfadene.Genanmeldt af KilkennY
8. november 2013 12:47 af KilkennY
Aecht sch. Märzen.
Klasse øl. Mere mild i røgen frisk fra fad i Bamberg end flaskeudgaven.
Begge smager de fantastisk og er helt sikkert kandidater til verdens bedste øl i kategorien røg øl.

Jeg elsker dette bryg og elsker byen hvor det brygges.
 • Anmeldelsen

Genanmeldt af Ment0
10. september 2012 20:26 af Ment0
Der er slet ikke noget at komme efter - alt er som det altid har været - og nu bare 56,9km fra hoveddøren.

For sagligere anmeldelse - læs alt nedenstående.
 • Anmeldelsen

Genanmeldt af KilkennY
20. august 2010 19:41 af KilkennY
Her til aftens smagning – Røg, Radler, Røg, Lime Cut, Røg og Radler, er jeg nået til denne genanmeldelse af Heller Trums Aecht Sch……. Märzen. Denne gang fra 5 liters party keg fra Masn’ køleskab.
Fra fad på bryggeriet udskænkningssted er den 100 % i orden. Fra flaske 98 % og fra party keg ligger den lige i mellem på 99 %.
Derfor tildeler jeg dette røgede mesterstykke 9,9 ud af 10 mulige, hvorfor scoren indtil nu bliver 3-0 til de rygende øller.

 • Stemningsbilleder (2)
 • Anmeldelsen

Genanmeldt af Ment0
20. august 2010 19:39 af Ment0
Uden at gå op på et metafysisk niveau kan være svært at forklare hvorfor denne øl bare holder 100%. Men det er nok også de gode minder man har, hvor denne øl indgår, som gør det endnu bedre.
Hvis man skulle vælge en øl til at være en hverdagsøl; en øl som man bare kan drikke på pubben efter en endt arbejdsdag; sådan en øl som man efter 20år stadig holder af, så er det her et godt valg.
Den er sku bare super!
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Masn
20. august 2010 18:42 af Masn
Efter nu jævnligt, at have både smagt og nydt denne øl, hen over de sidste 6-7 år, så er det vel på tide jeg får skrevet en anmeldelse af den.
Jeg må sige, at for en utrænet gane, var det lidt af en ilddåb, jeg fik på denne øl. For det første var det på min allerførste tur til Bamberg, for det andet var jeg i selskab med en kvindelig amerikaner, der var begejstret for denne øl, og derfor måtte jeg jo også smile da jeg smagte den første gang.
Pyha, det var en sej fødsel.
Og da jeg ikke skulle være ene om denne oplevelse, havde jeg et par flasker med hjem, som jeg delte med min kammerat Allan, hvor vi blev enige om, at den ikke smagte godt, hverken kold eller lunken!
Men alting ændrer sig, ruhetag bliver ophævet, biergarten bliver åbnet, og mine smagsløg har også vænnet sig til den ret kraftige røgsmag.
Og nu må jeg sige, at denne Märzen røgøl, klart står på listen over øl jeg bare skal smage, når jeg nu er i byen.
At sidde i de mørkbejdsede lokaler og mærke historien, med denne øl foran sig, så kommer roen af sig selv.
Så langt er min begejstring for denne nu kommet, at jeg har haft venner med nede for at smage øllet, og nu står der i skrivende stund en 5 liters dunk i mit køleskab. Så har jeg en lille del af Bamberg jeg kan tappe!

 • Stemningsbilleder (2)
 • Anmeldelsen

Genanmeldt af Ment0
11. november 2009 17:11 af Ment0
Dette er stadig noget af verdens bedste øl.
 • Anmeldelsen

Genanmeldt af KilkennY
15. september 2009 07:47 af KilkennY
Gensmagt på Brauereiausschank Schlenkerla i Bamberg hvor den bliver serveret køligt fra fad. Dette er ganske enkelt en oplevelse der gør livet værd at leve.

NB.: Billedet er dog ikke fra bryggeriet, men i stedet taget på Duelorts Allé, Aalborg.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af sarek
14. september 2009 20:20 af sarek
Der er øl som andre øl skal måles på. Når talen falder på røgøl er Aecht Schlenkerla ofte den første øl som bliver nævnt. Ikke uden grund. Øllet står flot i glasset med sin rødbrune farve og pæne skum. I duft og smag er smagsnoten røgede ål dominerende sammen med en god maltsødme. Så hvis du er til røgede fisk eller spegepølse, kunne dette blive din næste favoritøl. Hvis du mere forbinder røg(øl) med tobak, tjære og tovværk, så prøv en Limfjordsporter eller en Skibsøl fra Refsvindinge
 • Anmeldelsen

Anmeldt af André
14. september 2009 15:47 af kask
Ravrød farve. Skummet er højt og tæt.
Duften domineres totalt af en kraftig, men sofistikeret røgnote, om røgen kommer fra tørv eller bøgeflis, skal jeg ikke kunne sige, men den minder om en god kvalitets spegepølse fra slagteren.
Smagen byder på samme røgnote og så karamel. Carboneringen er forholdsvis afdæmpet.
Til at begynde med, er røgen ret overvældende, men efter et par slurke er jeg tilvænnet.
Bag røgen gemmer sig en enkel, men ganske velsmagende øl.
Karakter: 6 ud af 10.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af renekolding76
1. august 2009 13:18 af renekolding76
Helt igennem fantastisk og unik øl.
Meget røget smag (Hvilket var forventeligt ud fra navnet)
Men den byder faktisk på en del mere.
der er en behagelig underliggendde sødme, der gør at øllet aldrig bliver for voldsom.
det er enten en øl, man elsker eller hader.
Jeg ELSKER den.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Ment0
31. juli 2009 16:39 af Ment0
Anmeldelsesbold Ment0 vs. Masn
Jeg er i chok – chok siger jeg, over at opdage min ikke-eksisterende anmeldelse af dette vidunderlige øl. Selv om jeg gentagende gange har nydt den, både på flaske samt serveret von fass på Brauereiausschank Schlenkerla, hvor de jf. Masn ikke længere holder Ruhetag, så har jeg også glemt at anmelde denne. Men så er det jo godt der står én i køleskabet.

For at starte med begyndelsen – hvis man efter indtagelse, ikke har nogen holdning til denne røgvæske, så skal man nok stoppe med at drikke øl – for her bliver fårene virkelig skilt fra bukkene. Det er jo nok muligt at der går liiidt tid inden at man falder pladask for den unikke særprægede smag, men herefter er hver mundfuld, som at høre fuglene synge eller andre dejlige ting.

Udsensmæssigt er øllet i top(gear), da det er den flotteste rødbrunlige klare væske med et næsten overfyldigt og langtidsliggende skum.
Personligt så kommer denne øl i top 3 på "Listen Over Positive Øl Overraskelser, før eller senere".

NB: Oplevelsen bliver så meget større, hvis den nydes von fass på Brauereiausschank Schlenkerla i Bamberg.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af 2meterSmølf
9. september 2007 18:41 af 2meterSmølf
Ad ad ad, fy føj. Røg øl er bare ikke mig. Jeg syntes ikke farven var noget særligt. Duften var vammel og smagen ikke god. Jeg har endnu ikke smagt en røg øl jeg syntes er drikkelig. Jeg tror at dette er røg øl nr. 4 jeg prøver i mit liv og det er måske nok den "bedste". Anbefaling: Spring skidtet over med mindre du har en underlig smag
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Sigmund
18. januar 2007 15:06 af Sigmund
(50 cl flaske). Vel, enhver idiot (som f.eks. jeg) kan erkjenne at dette ølet har MER aroma enn (nesten) noe annet øl, og MER smak enn mange øl. Men for å gi en 100% ærlig anmeldelse, må jeg spørre meg selv: LIKER jeg egentlig den overveldende lukten av røkt kjøtt? Dessverre er svaret NEI. Jeg er en øldrikker, ikke noen pølsemaker! Jeg liker innslaget av røk i f.eks. Limfjordsporter, men i en relativt "tynn" øltype som Märzen? - nei. Det lukter jo ikke røkt malt - det lukter altså røkt kjøtt/pølse! Hvordan får de det til?
Smaken er ikke fullt så overveldende røkpreget som aromaen - i det minste får du en anelse om at du drikker et øl, og ikke bare "flytende røkt kjøtt". Likevel, det smaker som noe som nettopp har blitt reddet ut fra de nedbrente ruinene av et bryggeri. Som enhver(?) Märzen er denne øl ganske lett i "kroppen" (når du prøver å ignorere røken, naturligvis). Jeg må sannsynligvis bare se i øynene at tyske rauchbiers ikke "helt i min gate" - men vil likevel prøve å få smakt AeS Urbock også, siden jeg innbiller meg at et tyngre øl vil kunne bære røkpreget bedre enn en Märzen kan.
Nevnte jeg at dette ølet i det minste SER bra ut? - flott skum, vakker mørk kobberfarge.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Jan
18. januar 2007 11:43 af Janchik
Har godt nok ikke drukket den nu, men af en eller anden mærklig grund aldrig overført min anmeldelse fra goodbeer.dk til siden her. Men nu kommer den:

WOW - det er heftigt det her En øl jeg hadede første gang jeg prøvede og følte det lidt som at slikke et askebære. Jeg prøvede den igen nogle måneder efter, og syntes det var godt. Siden er øllens stjerne bare steget hos mig og er i dag min HUSØL....dvs at hvis er ved systembolaget og ikke ved hvad jeg skal købe, så køber jeg denne her, da den holder samme høje kvalitet altid. I dag ELSKER jeg simpelthen denne øl. Så kraftfuld og endog så elegant samtidigt. Øllen er meget mørkebrun med et flot skum. I duften er der en kraftig røg, skinke med baggrund af en solid maltet baggrund, og en let frisk humle. Øllen har en god fyldighed og er dejlig blød. Smagen består af røg, røg, røg og atter røg, hentydninger efter røget skinke, en god karamelsødme, fin maltbaggrund og en balancerende bitterhed fra humlen. Uha hvor er den god. Vær ikke så pivet kære venner og opdag storheden ved denne Rauchbier. 10 ud af 10.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af gerhard
18. januar 2007 08:45 af Gamlegrå
Hjemført fra Jønkøbing

Det starter m en ifølge min Kone fæl duft - som jeg straks fik skylden for , indtil jeg spagfærdigt lod hende dufte t flasken ....
Senere - henvist t køkkenet - kunne jeg nyde den specielle duft af døde alger og røgede fisk - og smagen som fulgte er speciel ozze - m en masser røgvarer m.m - den r så speciel at jeg falder for den pladask .........
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
30. juli 2005 15:32 af Maria
Hold da helt op!!!
Hvor er brandslukkeren? - der kommer da røg ud af flasken! Ja OK, det er nu godt nok kun duften af røg - eller skulle jeg ikke nærmere sige lugten...
Øllets farve er helt mahogni rødbrun, nærmest sort. Skummet og blonden er OK.
Når det kommer til røgøl, har jeg tidligere smagt Highlander, men jeg må tilstå at den i sammenligning med Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, hører til i vuggestueklassen... Men hvilken klasse sidstnævnte tilhører, ja se, det ligger vist hen i det uvisse. Men jeg vil da absolut mene, at den for længst har været til afgangseksamen
Når fører glasset op til næsen, føler jeg mig hensat til et røgrum, hvor der også sniger sig noter af bolværk og tjære ind.
Smagen er ikke salt - men bortset fra det, så er det røgvarer jeg smager. Der er masser af røget hamburgerryg, spegepølse og åleskind i nævnte rækkefølge. Andre noter kan jeg ikke rigtigt finde. Jeg overvejer en kort overgang, om det ikke ville være en slankekur for elskere af røget mad!
Nej, spøg til side, det var en stor oplevelse at drikke denne øl, og jeg drak faktisk det hele. Noget af den drak jeg til aftensmaden, men det var overhovedet ikke to forenelige størrelser...
Det må helt klart være en øl som man enten elsker eller hader, og lige nu her medio juli 05 lægger jeg mig midtimellem. Men jeg har en flaske mere på lager, som måske kan få mig til at tippe til en af siderne!!
 • Anmeldelsen

Anmeldt af KilkennY
19. juni 2004 15:39 af KilkennY
Lad mig sige det som det er!!!! Denne øl er kun for folk som kan lide ting som er røget, så som en meget røget salami, whisky eller lignende. Øllet dufter meget kraftigt hen ad røget salami eller noget udefinerbart fisk... Den er flot mørk i farven med et rødligt skær, som minder mest om meget rød bejdset træ tangerende over i mahogni. Smagen er meget sødlig, hvorefter eftersmagen drejer over i den meget dominerende røgethed. Hvis jeg skal sætte tre ord på denne øl, for at beskrive den bedst, må det blive: RØG RØG RØG. En øl som bør prøves, og hvorpå Michael Jackson berømte ord om Whisky´en Laphroaig, også må siges at passe: "Elsk den, eller had den". Jeg personligt elsker den.

NB: Stemningsbilledet hører til genanmeldelsen.
 • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,3554688