AZ Ale Nr. 16 fra Bryggeriet Refsvindinge
AZ Ale Nr. 16
Navn AZ Ale Nr. 16
Bryggeri Bryggeriet Refsvindinge
Første bryg 1995
Øl type Northern English Brown Ale
Alkoholprocent 5,7%

Beskrivelse
Ale Nr. 16 er en mørk overgæret guldøl, brygget på vand, humle og original engelsk gær. I 1997 blev Ale Nr. 16 kåret som Danmarks bedste øl, det samme skete i år 2000, hvor den også fik en 8. plads på verdensplan.


Anmeldt af wallenstein
3. juni 2012 21:31 af Wallenstein
Flot cafe au lait skum og sødlig kaffepræget maltduft. Smagen er også på den sødlige side men lidt ubestemmelig med sammenblandende toner af karamel, ristet malt og igen kaffetoner. Der afsluttes med en krydret humle med både karakter og en smule bid. Jo, klassikeren fra den danske ølrevolution er bestemt stadig i rimelig form og hertil kommer, at prisen er under en 10’er mange steder. Det er stadig en øl, man smager på og som kan stå sig også mod mange af ølrevolutionens danske efterkommere og i hvert fald uden vanskelighed med Newcastle Brown Ale. Men enestående er den dog ikke mere.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af André
30. april 2010 20:58 af kask
Kastanjebrun farve. Skummet er ganske beskedent.
Duft er der ikke meget af, noten er sødme i form af karamelmalt. Smagen er sød med noter af karamel, nødder og lidt tobak. Carboneringen er meget lav, fylden er i den lette ende. Den har visse ligheder med Newcastle Brown Ale.
Der er godt nok sket meget siden AZ ale var danmarks eneste overgæret øl. Som bælleøl er den stadig bedre end langt de fleste billige øl på markedet, men som en nyde/dvæle øl underpræsterer den.
Karakter: 6 ud af 10.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Jan Laursen
12. september 2009 00:09 af JanLaursen
Dette var måske ølen, der tændte min spæde interesse i øl, som andet end fornøjelig druk. Smagt i dag er den alt for maltet, svagt humlet og egentlig ret kedelig. Er det mig, der har ændret smag (ja) - eller er det discountdrengene fra Vestfyen, som nu om dage masseproducerer denne venlige, mørke øl (tja..)? Til 19 kr. i Netto er den i al fald på ingen måde sin pris værd. Til Refsvindige: Gør dog som Gourmetbryggeriet og indse at dette er ren mainstream: Hæld den på dåse og sælg den til en flad tier - så er den klart sin pris værd.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Masn
10. august 2009 17:26 af Masn
Ale Nr. 16.
Det var den første øl, jeg decideret har jagtet i ønsket om at smage den.
At den nu kan findes på næsten alle gadehjørner, kan vi takke ølrevolutionen her i landet for, men dengang tilbage i sort/hvid og mono var det en lidt større udfordring at finde denne herlige øl.
Og da den stort set var den eneste, der ikke var en pilsner, var den en stor oplevelse at smage.
Om det er mine smagsløg, der har ændret sig, eller denne øl, der har undergået en udvikling skal stå i det uvisse.
Men jeg mindes mine første 16´ere som værende mindre carboneret og måske lidt mere søde i det.
Min hårde mening må derfor være, at denne øl for 10 år siden var enestående, fordi den var alene på markedet, men nu da antallet af bryggerier her i landet, snart har oversteget antallet af pølsevogne, er den blevet overhalet fra alle sider.
Jeg køber den dog stadigt, da det er godt håndværk - og i modsætning til de nye i klassen, til en yderst fornuftig pris.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af sarek
28. juni 2009 20:58 af sarek
En rigtig god begynder-øl. Har man kun smagt pilsner indtil nu, er Ale nr. 16 et godt sted at starte. Typerigtig og letdrikkelig. Er man prisbevidst så køber man den i Vestfyens Genuine Ale-udgaven, som er den allerbedste i sin prisklasse.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af 2meterSmølf
9. juni 2007 12:01 af 2meterSmølf
Tilbage i halvfemserne hvor denne øl først blev brygget var den i en klasse for sig selv. Øllen skilder sig efter min mening ikke så tydeligt ud den dag i dag. Når dette er sagt skal jeg lige nævne at det stadig er en første klasses øl. Vi har 14 mennesker der holdte en lille privat øl smagning og dette var absolut en af favoritterne blandt de ca. 25 forskellige øl. Anbefaling: Prøv at smage den, det er en kanon øl til fornuftige penge.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Sigmund
22. december 2006 21:19 af Sigmund
50 cl flaske, kjøpt i Danmark. En ale basert på pilsner malt, med kunstig farge, hmmm? Filtrert og pasteurisert. Vakker kastanje farge, med bra og kremet lysebrunt skum. Fin maltet aroma med toner av karamell, eik og tørkede frukter, hint av røstethet og tobakk. Smaken er maltet søt med karamell, éndimensjonal, minimal bitterhet. Glatt og mild, jeg ventet noe bedre enn dette.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Ivan
1. juni 2006 23:25 af Ivan
Dejlig klassisk dansk specialøl med masser af dejlig smag, den er en smule parfumeret, men har en dejlig blød smag, dejlig til mad også !

 • Anmeldelsen

Anmeldt af Gerhard
24. april 2006 20:15 af Gamlegrå
Nok en de mest letdrikkelige øl / ale - hvis man kan sige d........Har endnu ikke mødt nogen som ikke havde noget godt at sige om denne klassiker

Den har en mild duft m let sødme - smager mild & lokkende - har en flot farve - Men smager bedst ufiltreret fra fad dernede på Sydfyn ( Oure Gl Kro )
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Jan
11. april 2006 13:43 af Janchik
Uha hvor Refsvindinge burde skamme sig at lade Vestfyen brygge denne øl for dem! Det klarer de ikke. Jeg syntes selv den var rigtig god første gang jeg smagte den og glædede mig til at vise de svenskere at vi danskere kan brygge gode ales....men næste gang jeg kom til dk...........Zzzzzzzzz og ser man på indholdet: Farvestof!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kan ske at jeg husker forkert men de har vist også udvandet den med Glukosesirup og dette kan gå ved stærke øl som f.eks Duvel hvor det er tricket at lave en stærk bryg, som er let at drikke, men ved en i forvejen ikke alt for tung øl slipper man ikke godt fra det. Men ok - jeg kan huske forkert, men sikke alle de tilsætningsstoffer som nu findes i denne øl. Fy for den lede hvad er det de tænker på ved Vestfyen. Udover det er blevet ret så udvandet, med let frugtagtigt smag, let malt, meget mild bitterhed og er i følge min mening danmarks mest overvuderede øl. Carlsberg ved man hvad de går for - profit - men at refsvindinge begynder at svigte ved kvaliteten er direkte skræmmende! Ned med den. Den er ikke dårlig, men bare deprimerende kedelig efterhånden!
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Mr_Bungle
15. juli 2005 11:17 af Mr_Bungle
Jeg har bildt mig selv ind, at man kan smage forskel på Ale no. 16 efter brygningen overgik til Vestfyen, men det er vist indbildning med mindre, man tager de tilfælde med, hvor det gik galt med øllen, og den var udrikkeligt besk og sur. Det er blevet lidt af en klassiker i Danmark og med god grund. Den er virkelig god, og sammen med Ørbæks Brown Ale og Vestfyens Genuine Ale et bevis på, at vi fynboer forstår os på den ædle kunst al lave Brown ale med måske lige så høj kvalitet som briterne. Skummet er fint uden at være prangende, mens smagen er sød af nødder og bær (diffust, jeg ved det, men har ikke kunnet registrere, hvilke typer, den minder om). Det er en virkelig behagelig øl på alle måder, og det er rart at have en sådan kvalitetsøl til så billige penge.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Mary
7. april 2005 18:15 af Mary
Dette er en anmeldelse, jeg har frygtet lidt. Ale Nr. 16 har en lidt speciel plads i mit hjerte, da det var det første danske special-bryg, som jeg smagte. Jeg kan huske, at jeg var vildt begejstret og nærmest forundret over, hvor anderledes øl også kunne smage. Jeg kunne ikke forstå, at man ikke bare begyndte at brygge alle øl sådan, men gudskelov skete det ikke. Det havde været jævnt kedeligt
Siden har jeg drukket adskillige flasker af dette bryg, men det er efterhånden rykket godt ned af min liste som favoritøl. Godt nok har jeg stor respekt for det lille fynske bryggeri, og jeg elsker at amok-shoppe derovre, når turen alligevel falder forbi. Men efter de fik Bryggeriet Vestfyen til at brygge Nr. 16 for dem, er det som om, charmen er forsvundet ud af øllen. Jeg sidder tilbage med en, ganske vist smuk, rødbrun og med et prægtigt skum, lidt for sød og maltet ale, der ikke får mine smagsløg til at juble højt i begejstring.
Når det så er sagt, så er 16´eren blød, let at drikke og smager bedst kold. Men i hjertet får den fuglene til at synge...
 • Anmeldelsen

Anmeldt af granly
4. april 2005 19:48 af granly
Tænk at efter at de overgærede øl næsten var gået i glemmebogen i Danmark at det skulle blive genoplivet med en øl som denne. Ikke så underligt at den har hentet præmier uden for vores lille andedam.

En dejlig let smagfuld øl, uden dog at blive tung. Jeg prøvede øllen fra fad på Carlsens kvarter i Odense. Der var stor uenighed om hvad der er bedst, Ale nr. 16 fra flaske eller fra fad.... Min stemme går helt sikkert til den fra fad
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Mai-Britt & Henrik
2. april 2005 19:12 af Mai-Britt
En dejlig øl, der bare smager rigtig godt.... Kan klart anbefales. Den burde bare være lidt billigere, for man blivcer let afhængig!! Den er frisk og rund i smagen, og ligger ikke så tungt, som så mange andre ales.. Og så har den en pæn etiket og kapsel - fin farve
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Ment0
1. april 2005 23:24 af Ment0
Denne øl er helt sikkert en vinder. Den har duft, smag, farve og skum. Men jeg syntes nu godt at smagen kunne være lidt fyldigere, for at give øllen mere kraft, for det mangler den lidt. Men ser man bort fra dette, så er det helt sikkert et godt øl køb. Så skynd jer hen i brugsen og køb den, inden de alle bliver eksporteret til det mørke københavnske natteliv.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
29. januar 2005 15:20 af Maria
Denne mørkebrune ale har et flot skum og en let parfumeret, maltet duft. Smagen er præget af meget malt og sødme med et strejf af frugt, nødder og karamel. Jeg savner tydelige nuancer i smagen. Den bør drikkes relativt kold og er helt OK til mad.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af P
16. august 2004 08:08 af Pman
Denne øl har klasse .... yum yum! Her har man ramt rimeligt tæt på mål ;o)
 • Anmeldelsen

Anmeldt af KilkennY
22. februar 2004 17:28 af KilkennY
Ale Nr. 16 har et tykt og dejligt skum, som holder i lang tid. Den er kastanjefarvet og smager både sød og samtidig en smule bitter. Øllet har en frugtagtig eftersmag og dufter af karamel samt en anelse røg. Det kan på det kraftigste anbefales at besøge det lille hyggelige bryggeri på Sydfyn og prøvesmage/købe deres forskellige øl.
 • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,375