Nelson Sauvignon fra Mikkeller
Nelson Sauvignon
Navn Nelson Sauvignon
Bryggeri Mikkeller
Første bryg 2010
Øl type Wood-Aged Beer
Alkoholprocent 9%

Beskrivelse
Da Mikkel skulle brygge Mikkellers nytårsøl gjorde han følgende:
han bryggede en lys ale, propper den med den newzealandske humle Nelson Sauvignon. Så hælder han den på gærtank, og lader den gære helt i bund. Når den ikke vil gære længere ned, hælder han brettanomyces i for at gære den længere ned. Når brettanomycesen giver op hælder han enzymer i, for at gære den yderligere ned.
Resultatet af den proces er en knastør ale på 9% alkohol.
Den tørre øl hældes derefter på østrigske hvidvins-fade, her står den og samler sig i 3 måneder. Så mangler den bare at blive flasket, få tilført en masse livlig kulsyre, blive forsejlet med champagneprop, pakket ind i sort papir, og så har man en på alle måder helt igennem unik øl, der i en blind-test ville blive forvekslet med mousserende vine.


Anmeldt af Sigmund
9. december 2011 21:01 af Sigmund
75 cl flaske, Cardinal Pub & bar, Stavanger. Alk. er 9,0%. Første gang smakt: Flaske delt av min dansk-norske ølvenn Christian.
Danske Mikkeller har igjen vært på De Proefbrouwerij i Belgia, og brygget der det sterke spesialølet Nelson Sauvignon. Ølet er oppkalt etter den nye newzealandske humletypen Nelson Sauvin - som egentlig skulle hett Nelson Sauvignon, fordi smaken kan gi assosiasjoner til hvitvinsdruen Sauvignon Blanc. Men da protesterte hvitvinsprodusentene, kan du vite, og så ble altså Sauvignon til Sauvin. Men Mikkeller bryr seg fint lite om vinbøndenes såre tær, og har her gitt humlen dens "rette" navn. Og den er selvsagt brukt som enehumle i dette ølet, det vil si både som bitter-, smaks- og aromahumle.
Så sterke øl som dette pleier å være ganske søte og tunge, men Mikkeller har tilsatt ekstra enzymer både under mesking og gjæring (ja, han har "juksa litt") for å oppnå maksimal utgjæring, og dermed fått et relativt "tørt" øl som både er "crisp" og lettdrikkelig. Og selve gjæringen er et kapittel for seg - her har ølet først gjæret med vanlig overgjær, så med både champagnegjær og "villgjæren" brettanomyces. Så har ølet fått lov å ligge og modnes 3-5 måneder på hvitvinsfat (eikefat) fra det østerrikske vingodset Kollwentz, før det tappes på 75 cl "champagne"-flasker og får utvikle et ekstra høyt kullsyreinnhold.
Uklar oransje til rav farge på ølet, med et digert skum, svakt off-white.
Intens og god krydret aroma av brettanomyces ("bondegårdskjøkken") og Nelson Sauvin humle.
Pirrende krydret og frisk smak, toner av stikkelsbær, hvite druer og brettanomyces.
"Very sophisticated!"
  • Anmeldelsen

Anmeldt af André
11. maj 2010 22:06 af kask
Gylden farve. Skummet er højt og tæt.
Duften er fuld af stikkelsbær og druer. Samme noter går igen i smagen, hvor der også er noter af træ og lidt garvesyre. Kroppen er fyldig. Karboneringen har den samme egenskab som ved Champagne, det vokser i munden, men heldigvis er der kun halvt så meget brus, som ved nytårsdrikken. Balancen er som den skal være, men jeg havde egentligt ventet lidt mere stikkelsbær, træværk og tørhed.
Karakter: 8 ud af 10.
  • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,0625