Orval fra Brasserie d´Orval
Orval
Navn Orval
Bryggeri Brasserie d´Orval
Første bryg
Øl type Belgian Blond Ale
Alkoholprocent 6,2%

Beskrivelse
Brygget og tappet på flaske i Orval klostret som blev grundlagt i 1100-tallet. Øllen gæres 3 gange med 3 forskellige malte og to typer af humle, hvilket giver den specielle karakter og kompleksitet. Denne øllets årgangsvin kan opbevares op til 5 år.

Historie

Klostret i Orval er beliggende i nærheden af Florenville, Belgien i provinsen Luxembourg. Det nuværende bryggeri stod færdigopført i 1929, hvor den kegleformede flaske blev lanceret. I Middelalderen var Orval kendt for produktion af jernpynt såvel som øl. Klostret blev ødelagt under den Franske Revolution.

Smag

En solnedgangsgul farve; en frugtagtig og lettere syrlig bouquet, kraftig fylde, en gavmild humlebitterhed, og en lang tør finale.

Serveringsforslag

Øllen bør serveres til halvblød ost, varmt hvedebrød, friske pærer, dampede blåmuslinger, muslinger i Pernodflødesovs, østers, røget laks og ørred, og calamari. Traditionelt serveres øllen i Orval ballonglas for at frembringe den kraftige bouquet og den elskede 'belgiske blonde'. Fortrinlig sammen med en håndrullet cigar. Bør serveres ved 13 - 15 grader.

(Copyright: Merchant du Vin Corporation, U.S. Importer)


Genanmeldt af KilkennY via mobil.g2b.dk
29. maj 2014 23:43 af KilkennY
Orval. Et vaskeægte Trappistbryg, og så til blot 17,- i fakta. Der må hamstres til ølkælderen. 😉
Det er en flot øl som står svag diset i en lys orange nuance, og med et stort flot holdbart sæbeagtig hvidt skum. Duften er af citron, vanilje og gær. Smagen er ganske enkelt fantastisk. En sammensætning af citrussødme og en gedigen tørhed, spiller op mod en syrlighed der kommer en lille forsinkelse, hvilket giver et helt speciel præg på denne øl, jeg ikke oplevet hos andre. Eftersmagen domineres af en god bitterhed og tørhed på tungespids og læber, og i baggrunden fornemmes modne røde bær så som hindbær, solbær, tranebær etc.
Fantastisk øl.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Ment0
29. juni 2008 19:42 af Ment0
Her på guiden står der at Orval skulle være en Blond – det er jeg nu ikke helt enig i. I stedet skulle der nok stå "100% overgæret" – for det er da helt sikkert det første smagsindtryk man møder. Det næste er en lidt sødlig, let humle, maltet og muskatnød/kardemommeagtig fornemmelse. Øllet er nøddebrun og noget uklar med et voldsomt skum hvidt skum. Alt i alt en ganske god øl, men næste gang jeg er i Belgien fylder jeg nok kufferten med noget andet.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Slemmert og Weber
16. juli 2007 18:13 af Slemmert
Helt fantatisk øl, der kan nydes i mange sammenhænge. Kold fra kælderen er det en dejlig forfriskende øl med god balance mellem fylde og skarphed. Når den varmer op begynder dens smagsnuancer at udvikle. Frugt og hø dukker op sammen med de fineste krydderurter. En super øl, der altid kan drikkes.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Kask
18. februar 2007 21:48 af kask
Den utålmodige har stor risiko for at få skum i næsen, for Orval skummer utroligt højt og det holder sig længe.
Orval var nok den første Belgiske øl jeg smagte, dengang tilbage i 2003. Det var en spændende og helt ny oplevelse, selvom det tog mig ganske lang tid at komme igennem den, jeg var jo ikke vant til den kraftige bitterhed, men gennem de efterfølgende år er der er flydt en del øl gennem svælget, og lige som med chili så er den kraftige smag og bitterheden noget man vender sig til.
Orval er nu stadig et dejligt bekendtskab, genremæssigt lander den et sted mellem en blonde og en humleale, det er en ret tør øl, hvis smag domineres af en blomstret og meget kompleks humlesmag med en lang eftersmag, den har også lidt syrlighed, som passer helt fint til denne øl.
‘Ølguruen’ Michael Jackson mener at den rummer noter af Salvie, men der må jeg melde pas.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Sigmund
6. februar 2007 18:15 af Sigmund
33 cl flaske, kjøpt i Norge (Vinmonopolet).
Uklar dyp gylden farge med et enormt kremet skum.
Intens, overveldende men deilig aroma av silofôr, hestestall, lær og krydret fruktkake.
Krydret kompleks smak, humlen trer tydelig fram, tørr ettersmak.
Helt klart et øl av verdensklasse!
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Ivan
5. februar 2007 17:44 af Ivan
Grumset lysebrun øl med moderat skum.
Noter af vanilje, banan og neliker med en bitter eftersmag
Højt kulsyre indhold der er for kraftigt efter min smag, og desværre
ødelægger noget af smagsoplevelsen.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Jan
11. april 2006 01:34 af Janchik
Verdens mest underlige øl og hold kæft jeg elsker den Tænke sig at blande brettanomyces karakter med humlebitterhed og aroma - ingen andre end belgiere kan finde på dette!!!!!!!!!!!! Duften er syrlig, grape og en intens lækker og frisk humlearoma. Farven er diset mørkegylden med stort skum. Smagen er både tør og syrlig (k & m har begge ret), og intens bitterhed. Smager man ordenligt efter kan man smage mere end bare dette. Der er malt, noter af karamel og en vinøs konsistens og fin og stor bitterhed. Der er desuden brugt intet mindre end 11 gærstammer til at fermetere denne øl (så vidt jeg husker). Vanvittigt, splittergalt og så forbandet godt!
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Gerhard
6. februar 2006 13:39 af Gamlegrå
Måske ikke den bedste Trappist øl ang smag , men efter at have der & i weekenden smagt denne smukke øl , t " feriemindemiddagen " har den fået et plus mere - en syrlig / humlet øl som r god efter tunge øl & kraftig mad ( helstegt kalveskank ) . Og så absolut d smukkeste kloster af dem alle ........... svært at finde , men når man drejer ind mod stedet.............Hele turen værd - og man må ind på den nærliggende cafe m udsigt t stedet & nyde en omelet m Orval t . Der kan man også få denne i en lettere udgave på mindre %..... Men den kendte r den bedste l
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Mr_Bungle
19. juli 2005 23:37 af Mr_Bungle
Øllen man enten elsker eller hader! Jeg har hørt flere folk, der karakteriserer den syrlige duft fra Orvalen i så ubehagelige vendinger, at jeg vil undlade at gengive dem. Men jeg har også mødt andre, der priser den som en af de allerstørste øl. Når man hælder den op i den lille trappist-gral, minder den næsten om en hvedeøl i udseende, og den danner et meget flot skum, der er flere minutter om at falde. Smagen er syrlig ala. citron og grape med en markant bitter eftersmag. Nogle får minder om en geuze, jeg selv synes den peger lidt i retning af de bitre engelske ales, i hvert fald i eftersmagen. Men nogen præcis placering er næsten umuligt at give, dertil er den alt for meget sin egen. Har forsøgt mig med lagring, og øllen udvikler sig ret hurtigt - selv et enkelt års lagring giver øllen en anden og efter min mening bedre karakter. Så nu vil jeg væbne mig med tålmodighed, kaste et par stykker i kælderen og vende tilbage med en ny anmeldelse om fem år.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Mai-Britt
1. juni 2005 18:22 af Mai-Britt
Den har en mørk gylden farve og en smule bundfald fra flasken. Den dufter frisk, men ikke særlig kraftigt. Smagen er krydret, over i det parfumerede. Smagen er dog heller ikke særlig kraftig, hvilket gør at jeg synes den er lidt "vandet". Egentlig en udmærket øl, der dog ikke efterlader et varigt indtryk.
 • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
22. april 2005 11:51 af Maria
Jeg var forberedt på en speciel oplevelse - og det blev det!
Skummet er flot og holdbart. Det efterlader små skumøer på blonden. Farven er som mørk rav. Duften er utroligt speciel og kompleks. Mundfølelsen prikkende og levende. Der er syrlighed, gær og humle, der på forunderlig vis er blandet med andet. Smagen er præcis som duften - blot mere intens. Jeg er sørme glad for, at dette ikke er min første trappist!!! Syrlighed er det altdominerende i min mund. Efterhånden som tungen tør slappe af, fornemmer jeg også tydeligt duften af en lun og velhævet gærdej i smagen. Denne Orval er 5 måneder gammel på drikketidspunktet. Jeg har læst at de skulle udvikle sig enormt meget med alderen. Så hvis den dersens ølkælder nu bliver til noget, så skal den og, ja og, og - suk, sikke mange gemmeøl, jeg så skulle have
 • Anmeldelsen

Anmeldt af KilkennY & Mary
4. februar 2005 22:55 af KilkennY
Dette er en meget kompleks øl. Vi har næsten tømt glasset, inden vi har fået sat fingeren på, hvordan den rent faktisk smager. Det er svært at blive enige om, hvor den befinder sig henne i spektret af sød, syrlig, bitter, men det påviser jo blot, at smag er forskellig. KilkennY hælder mest til syrlighed, hvor Mary stædigt holder fast i tørheden som det dominerende.
Men vi kan dog blive enige om følgende: Duften er meget tør og syrlig, måske lidt henad citrus-frugt-skal (a´ la grape) eller tørret frugt. Smagen er tør og syrlig, hvor syrligheden mest kommer til udtryk i samme form som de syrlige vingummier fra Malaco’s Surt og Blandet. Derudover er humlen meget dominerende i både smag og duft, hvorimod vi har ret svært ved overhovedet at spore malten. Eftersmagen er bitter.
 • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,2773438