Semper Ardens Winter Rye fra Carlsberg Danmark
Semper Ardens Winter Rye
Navn Semper Ardens Winter Rye
Bryggeri Carlsberg Danmark
Første bryg 2003
Øl type Roggenbier (German Rye Beer)
Alkoholprocent 6,5%

Beskrivelse
Hugget i granit:
"Semper Ardens" står der hugget i granit over hoveddøren indtil Carlsberg gamle laboratorium – en af Carl Jacobsens sentenser. Den betyder ”altid brændende” og var bryggerens krav til brygmesterens arbejde med øllet.
Semper Ardens er også navnet på det projekt, hvor Carlsberg i samarbejde med flere af sine brygmestre og nogle af landets førende gastronomer har sat sig for at udviklet øllet og øllets samspil med maden:
Der vil blive brygget en serie helt unikke øl. Winter Rye er en af de første i rækken, som nu er tilgængelig udvalgte steder.

Winter Rye er en variant i Semper Ardens Serien, der repræsenter det ypperste indenfor ølbrygning. Med sin kobberagtige farve, duften af rug og citrus og sin fyldige smag, er den værdig til at indtage sin plads i Semper Ardens Serien.

Brygmesteren:
Winter Rye smagsoplevelsen i serien af Semper Ardens er skabt af Jens Eiken, cand. pharm. og udviklingschef på Carlsberg. Hans daglige arbejde består i at skabe nye produkter og processer, og det var i den forbindelse, at idéen og en rugøl opstod.
”Inspirationen kom fra danskernes smag for brødprodukter. Rug er en af grundstenene i det danske måltid, og kornsorter er samtidig en naturlig råvare i Danmark. Rugøl er mærkeligt nok ikke særlig udbredt hverken herhjemme eller globalt. Så hvorfor ikke tage udfordringen op og sammensætte en øl, der kan sætte nye standarder på det danske ølmarked?
Navnet refererer til, at øllet er brygget på malt af vinterrug. De forskellige rugmalte, bidrager til det cremede skum, øllets tørhed og en calvadosagtig aroma med spor af æble og karamel”.

Udseende:
Winter Rye er en let uklar, kobberfarvet rugøl brygget på tre forskellige slags rugmalte, lys pilsnermalt og lidt brygsirup. Farven er mørk, dyb og intens med et cremet skum som prikken over i’et.

Smag:
Winter Ryes karakteristiske duft løftes af et frisk citrusstrejf fra Cascarde humlen, der dyrkes i Yakima-området i det nordlige USA. Duften indeholder også spor af æble, blomme, figen og karamel, der underbygges af den fine aromahumle.
Smagen af Winter Rye er også i særklasse – fyldig og tør med let brændte smagsnuancer, der rummer både elementer af æble og karamel. Eftersmagen er let blomsteragtig og kan i sin sammensætning minde lidt om Calvados.

Mad:
Øllets karakteristiske kornaromaer betyder, at Winter Rye med fordel kan serveres til indonesisk ristaffel, wokmad og andre retter med ris eller majs. De mørke og let brændte smagsnuancer gør det ligeledes velegnet til oksesteg, udskæringer af svin (f.eks. nakkekoteletter) samt vildt, serveret med rodfrugter. Som en af de få øl passer Winter Rye perfekt til hvidskimmeloste som Camembert og Brie, og rugøllen kan ligeledes skænkes til kødretter fra det store kolde bord, som f.eks. lun leverpostej eller andesteg.


Anmeldt af Sigmund
7. februar 2007 23:20 af Sigmund
70 cl flaske, kjøpt i Danmark.
Disig kobber farge, bra skum som ikke varer så veldig lenge.
Aromaen er sitruspreget (Cascade) med hint av svisker og karamell.
Smaken er maltet og ganske bitter (Carlsberg har vært generøse med humlen her), rugen står egentlig ikke tydelig fram - dette ølet minner meg mer om en amerikansk IPA enn om noe du ville assosiere med rugbrød. Likevel, dette er et interessant øl, og en sannsynlig favoritt hos alle som ikke kan få nok av Cascade humle.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af gerhard
7. februar 2007 17:38 af Gamlegrå
En dejlig duft m en smule Humle og rugbrød - smagen er passende tør og lang , men med en underlig kobbersmag i baggrunden - men en øl på d jævne uden dikkedarer , meeen det må de kunne lave bedre hvis de vil...
  • Anmeldelsen

Anmeldt af P
4. december 2005 18:50 af Pman
Ja så kom vi til den næste i Semper Ardens serien. Ophældt i glasset så ser den flot ud (let diset). Skummet er der, men er ikke overvældende. Duften bærer meget præg af frugt og humle. Smagen tiltaler mig meget idet den er mild, frugtagtig og velafbalanceret. Alt i alt et klart acceptabelt medlem af semper ardens familien.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Blom (Mr_Bungle)
20. november 2005 11:22 af Mr_Bungle
Denne interessante rugøl fra Semper Ardens serien er jo efterhånden en gammel kending på det danske marked (anmeldt november, 2005), og jeg har smagt den en enkelt gang før for halvandet år siden til en ølsmagnings-aften, hvor der var så mange flasker på programmet, at jeg ikke rigtig kunne bedømme den. I aften tog den sig således ud:

Skummet er desværre dårligt, da jeg hælder den op i Semper Ardens Christmas Ale 2004-glasset i mangel på det originale. Men farven er flot, let diset og kobber-agtig. Duften er tydeligt præget af rugen, men er samtidig sød og parfumeret med spor af æble og citrus. Smagen er rigtig spændende, synes jeg, og anderledes på en række områder. Man kan tydeligt fornemme rugen (om det så lige er vinterrug, skal jeg ikke kunne sige) samtidig med den har en lidt 'skæv' sødlig base, der næsten kan virke vildgærs-agtig, som en lidt søde geuze. Til sidst klinger smagen ud i en mildt humlet finish (cascade?), men samtidig også i en lidt uheldig 'metallisk' bismag. Jeg sad og spekulede flasken igennem over, hvad det mindede mig om, og jeg kom frem til henholdsvis jod, og den metaliske smag i munden (hen ad blod), man får, når man træner meget hårdt (er meget glad afor langdistance -sport, så jeg kender fornemmelsen ), men jeg blev aldrig klog på, om det var en rar eller dårlig smag i bund og grund...
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
7. marts 2005 13:18 af Maria
Flot orangegylden farve og et stabildt skum. Duften er præget af korn og aromahumle. Smagen er ganske tør med noter af humle og frugt. Finalen er god, selvom der dog er en vis "fadhed" i begyndelsen. Har gensmagt den siden denne anmeldelse, og jeg har ikke meget at tilføje, jeg er simpelthen bare ikke specielt vild med denne øl.
  • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,109375