Semper Ardens First Gold I.P.A. fra Carlsberg Danmark
Semper Ardens First Gold I.P.A.
Navn Semper Ardens First Gold I.P.A.
Bryggeri Carlsberg Danmark
Første bryg 2004
Øl type English IPA
Alkoholprocent 6,3%

Beskrivelse
Hugget i granit:
"Semper Ardens" står der hugget i granit over hoveddøren indtil Carlsberg gamle laboratorium – en af Carl Jacobsens sentenser. Den betyder ”altid brændende” og var bryggerens krav til brygmesterens arbejde med øllet.
Semper Ardens er også navnet på det projekt, hvor Carlsberg i samarbejde med flere af sine brygmestre og nogle af landets førende gastronomer har sat sig for at udviklet øllet og øllets samspil med maden:
Der vil blive brygget en serie helt unikke øl. First Gold IPA er den seneste i rækken, som nu er tilgængelig udvalgte steder.

First Gold I.P.A. er den nyeste øl i Semper Ardens serien, der repræsenterer det ypperligste indenfor ølbrygning. Med sin kobberagtige farve, duft af sensommerens frugthave og røgede smag, er den værdig til at indtage sin plads i Semper Ardens serien.

Brygmesteren:
Det seneste smagsmæssige skud på Semper Ardens stammen er udviklet af Brygmester Christian Luxhøj. Christian er civilingeniør og arbejder til daglig i Carlsbergs Innovation Center. Han har gennem en årrække udviklet øl til Carlsbergs internationale bryggerier. Det er den daglige kontakt med den internationale ølverden, der har inspireret ham til at brygge First Gold I.P.A.
”Der skal masser af humle til en IPA. Dels for at få en blød afrundet bitterhed, dels for at give brygget en dejlig, krydret humleduft. I min fortolkning har jeg valgt at bruge Engelsk First Gold som, i bryggerikredse, er en relativ ny dværghumle. First Gold giver i samspil med Burtoniseret brygvand og engelsk alemalt en afbalanceret bitterhed ved første tilsætning i bryghuset, mens den sene tilsætning giver duften af frugt og krydderi – lidt som duften i frugthaven hen på sensommeren”.

Udseende:
First Gold I.P.A. er brygget med engelsk alemalt fra grænsen mellem Skotland og England, i området Lothian and Borders. Alemaltens samspil med karamelmalt og lys maltbyg (”pilsnermalt”) giver bryggen flot kobberagtig, næsten nøddebrun farve.
First Gold I.P.A. er filtreret og dermed klar, som en I.P.A. bør være.

Smag:
First Gold I.P.A. er brygget på Burtoniseret vand, alemalt og en anelse karamelmalt. Denne kombination giver bryggen nøddeagtige smagsnoter, der harmonerer flot med den let melonagtige frugtsmag, som den særlige overgær tilfører brygget.
First Gold humlen tilfører øllet friske krydrede aromaelementer og et let røget præg. Smagen afsluttes af en blød bitterhed, der er opnået ved brug af Burtoniseret vand.

Mad:
Med sin kraftige humling, generøse toner af æble, tørret frugt og delikate, karameliserede smagselementer, er First Gold I.P.A. særligt velegnet til karakterfulde stegeretter. Den er en glimrende ledsager til grillet kød med god fedtmarmorering, som f.eks. lam, svin og oksekød, da humlen og kulsyren giver fedtet et flot modspil.
Bryggen er ualmindelig god sammen med tætte, krydrede retter fra det etniske køkken, hvor krydderier som kanel, koriander, kardemomme og karry er fremtrædende. Også det marokkanske køkken med tørrede frugter leverer et glimrende samspil til First Gold I.P.A. Den er naturligvis også god til det danske køkken med stegt and eller gås, frikadeller, (senneps)flødesauce og flødegratinerede kartofler. Også sammen med postej, cheddar, gule, faste oste og visse rødkitsoste er First Gold I.P.A. rigtig dejlig.


Anmeldt af Ivan
4. marts 2008 23:00 af Ivan
Gylden øl med et tyndt skum, dufter af våde blade, græs og syrener. smagen er frisk, let blomstret uden mange smagsnuancer. dejlig ipa, men sikkert god for dem der ikke er så betaget af humle karakteren.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af 2meterSmølf
21. februar 2008 20:19 af 2meterSmølf
Ahh sikke da en lidt kedelig alm. IPA og alt for dyr i forhold til kvalitet. Det der i første omgang slog mig var smagen af sirup??? Jeg syntes egentlig at den er for sød og jeg tror aldrig jeg ville have gættet at det var en IPA hvis jeg ikke havde fået det af vide. Anbefaling: Spring den over.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Sigmund
8. februar 2007 00:20 af Sigmund
70 cl flaske, kjøpt i Danmark.
Dyp gylden farge, bra til moderat skum.
Fin floral og fruktig aroma, toner av butterscotch og milde krydder.
Smaker som en meget sterk engelsk bitter, humlebitterheten i avslutningen er der, men "intens" er ikke ordet jeg ville bruke. Semper Ardens Winter Rye smaker mer som en IPA enn hva denne gjør. Anstendig nok, men der finnes bedre øl!
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Gerhard
19. oktober 2006 08:50 af Gamlegrå
3 for en hund hos Kwik Spar Hørdum

En blomsteraftig duft - ikke megen bitterhed - smagen virker lidt som om man har sat sig mellem de ofte omtalte 2 stole - for lidt bitterhed t en god IPA - ikke sødme nok t en Blonde........
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Mr_Bungle
19. juli 2005 20:00 af Mr_Bungle
Jeg er meget stor nyder af I.P.A.´er generelt, så jeg har derfor også ret store forventninger, når jeg kaster mig over en ny. Semper Ardens seriens bud skuffede mig dog noget første gang, jeg smagte den. Det mindede mig om en I.P.A. blandet med en Carlsberg guld-øl, hvilket måske også er hensigten. Jeg kunne godt have ønsket en I.P.A. UDEN Carlsberg guldøl! Øllen havde en nøddeagtig smag og en let tør røgethed i finishen, der dog slet ikke kommer i nærheden af Brøckhouses   Mesterlige I.P.A. inden for den danske genre. Anden gang jeg kastede mig over den, gjorde jeg det til marineret kylling, og dér kom den faktisk til sin ret. Jeg har altid fundet, at danske guldøl fortjener en plads ved spisebordet, og ikke hører sig til bagefter eller før. Det samme med denne I.P.A., som jeg godt kunne finde på købe til noget god let krydret mad. I den sammenhæng var den ganske fin.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af KilkennY & Mary
19. marts 2005 15:35 af Mary
Denne IPA er som en virkelig god fadøl en varm sommerdag. Den slukker tørsten fortrinligt, bringer stemningen i vejret, og man har lige lyst til en enkelt mere. Duften er humlet og lidt hen ad en pilsner. Smagen minder også meget om en traditionel pilsner, dog med en mere kraftig humle. Bitterheden sætter ind i eftersmagen, som dog forsvinder lidt for hurtigt.
Carlsbergs IPA lever dog ikke helt op til de forventninger, vi har til øltypen, da vi synes den er for svag og mangler kraft. Det er dog stadig et godt bryg, men de skulle måske ændre navnet til Semper Ardens Bitter.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
7. marts 2005 13:17 af Maria
Flot skum og smuk ravfarve. Duften er præget af frugt og karamel. Smagen er rund med noter af aromahumle, karamel, blomst og frugt. Der er en kortvarig sødme lige før finalen. Men bitterheden er kun moderat, og det synes jeg, der er en mangel, for en IPA skal jo være bitter. Sikkert en god begynder IPA...
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Kask
24. februar 2005 13:37 af kask
Der er kommet en del gode, om end dyre øl, ud af Semper Ardens produktionerne.
Måske er det mig der tager fejl, men jeg havde den opfattelse at en IPA. skulle være tør og med en markant og vedvarende humlebitterhed.
Men bitterhed og maltsmag er der ikke meget af, smagsindtrykket overskygges af en bastant sødme.
Skal jeg komme med en sammenligning må det være en alm. guldøl tilsat en skefuld sukker.
Jeg er ikke til søde øl uden en kraftfuld og fyldig smag af humle/malt som kan få det hele til at balancere. Denne IPA. var en fæl skuffelse.
  • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,171875