Semper Ardens Criollo Stout fra Carlsberg Danmark
Semper Ardens Criollo Stout
Navn Semper Ardens Criollo Stout
Bryggeri Carlsberg Danmark
Første bryg 2003
Øl type Sweet Stout
Alkoholprocent 6,8%

Beskrivelse
Hugget i granit:
”Semper Ardens” står der hugget i granit over hoveddøren ind til Carlsbergs gamle laboratorium – en af Carl Jacobsens sentenser. Den betyder ”altid brændende” og var bryggerens krav til brygmesterens arbejde med øllet.
Semper Ardens er også navnet på det projekt, hvor Carlsberg, i samarbejde med flere af sine brygmestre og nogle af landets førende gastronomer, har sat sig for at udviklet øllet og øllets samspil med maden.
Criollo Stout er den seneste øl i række af Semper Ardens bryg, der nu er tilgængelige på udvalgte steder.

Brygmesteren:
Torsten Steenholt er cand. pharm. og udviklingschef med ansvar for nye produkter. Han var medstifter af projekt Semper Ardens, der startede i 1999 med håndbrygning af specialøl.
”Jeg hentede inspirationen til denne øltype under et studieophold i London, hvor jeg for første gang mødte det britiske stout øl. I år 2000 udviklede vi på Carlsberg for første gang Criollo Stout med chokolade fra de ædle Criollo kakaobønner. Vi har siden forbedret opskriften og anvendt mere mørk, fransk chokolade sammen med den komplekse maltrecept, der bl.a. indeholder chokolade-, karamel-, rug- og hvedemalt. Disse malttyper bidrager hver med deres eget særpræg, der gør smagen til en skøn og fuldendt nydelse.

Udseende:
Den ufiltrede Criollo Stout er brygget på 6 forskellige malte og store mængder mørk Valrhona chokolade af højeste kvalitet. Der er desuden anvendt en smule engelsk lakrids og en fin aromahumle. I øllets duft blander komplekse aromaer fra de ædle Criollo kakaobønner sig med indtryk af rugbrød, lakrids, ristet kaffe, vanille og malt. Den bør nydes kælderkølig ved ca. 8-10 grader.

Smag:
Smagen af Criollo Stout er fyldig og tør, mens eftersmagen er karakterfuld med krydrede, let bitre smagselementer.

Mad:
Criollo Stout er kendetegnet ved sine krydrede og let bitre smagselementer. Det gør den velegnet til vildtretter. Men anbefalingen er også mørkt kød (braiseret skank, tykkam eller kalvetunge) i hovedrollen – gerne med rodfrugter – rå eller braiserede. Og så er den fortrinlig til visse typer af fisk, fordi saltet i øllen matchen fisken perfekt: Porcheret torsk, østerspande og en sauce på basis af torskefumet og Criollo Stout rundet af med smør.
Den mørke øl passer også fortrinligt som ingrediens til det søde køkken, hvor ”sorte råvarer” som kaffe, svesker, chokolade og lignende spiller en fremtrædende rolle. God appetit!


Anmeldt af renekolding76
7. november 2009 22:15 af renekolding76
Smagt på Aakjærs stand til ølfestivalen i esbjerg 2009.
De havde lagret den 5 år på flaske, og det havde den bestemt ikke taget skade af.
den havde fået en virkelig god balance, med en overraskende lethed og fylde.
den havde samtidig mistet lidt af den syrlighed, der generede lidt før.
Helt klart en positiv overraskelse.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af gerhard
11. februar 2008 14:54 af Gamlegrå
2 for 35 kr
Har smagt denne før , men ikke fået anmeldt dette - så nu har jeg en undskyldning for at drikke igen.....Skummet er tæt og dufter af kakao - kaffe - alm choko . Smagen r mild og rund - synes ikke at chokoladen kommer så tydeligt igennem - men en ok Stout til pengene ( flasken r ozze krympet lidt.) - tror den vil være bedre om et par år.........
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Sigmund
4. februar 2007 23:57 af Sigmund
70 cl flaske, i Danmark.
Meget mørk øl med et moderat skum.
Aroma og smak av lakris, mørk sjokolade og røstet malt. Litegrann for mye lakris etter min smak. Likevel, dette er en meget god stout, men ikke en så veldig mye bedre smaksopplevelse enn Carls Porter (tidl. Gl. Carlsberg Imperial Stout Porter) - ikke nok til å leve opp til prisforskjellen e.m.m. Jeg antar at noe av poenget med Semper Ardens-serien (og senere Jacobsen-serien) var at Carlsberg ville vise verden: "Hei, vi kan brygge GODT øl vi også - men det er FRYKTELIG DYRT!" Bortsett fra prisen, må man gi dem anerkjennelse for at de forsøker. Etter at de drepte Wiibroe Imperial Stout Porter (som imidlertid nylig er blitt gjenopplivet), var Carls Porter lenge det eneste overlevende kvalitetsøl fra Carlsberg med moderat pris. Innovasjon i kvalitetsretning er reservert for Semper Ardens- og Jacobsen-serien, bare betal og vær glade!
  • Anmeldelsen

Anmeldt af André
4. februar 2007 22:21 af kask
Chokoladen anes ligesom lakridsen kun ganske svagt, der er en god brændthed fra den hårdristede malt, men jeg savner en større kompleksitet i smagen. Det er muligvis rugmalten som bidrager med en syrlighed, som jeg ikke synes er passende for en stout. Den er lavt karboneret, hvilket gør den noget flad når man når til sidste halvdel af flasken. Det er ikke en øl jeg vil bruge flere penge på. Dertil er den for ordinær.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Mr_Bungle
19. juli 2005 19:56 af Mr_Bungle
Øllen lagde sig med et tilsyneladende fint skum, der dog desværre sank hurtigt. Jeg var begejstret for mundfornemmelsen til at begynde med, der havde store bobler, men den forsvandt desværre meget hurtigt, som jeg kom ned i glasset. Øllen virker kompleks, men det er mest i kraft af samspillet mellem chokolade- samt vanilje-sødmen og så den lidt syrlige kirsebær-agtige fornemmelse, som jeg ikke helt ved, hvad skyldes (brugen af hvede og rug i den sammenhæng?). Jeg synes øllen er fremragende i begyndelsen, men den falder alt for hurtigt i fylde, og desværre er det den syrlige fornemmelse samt aromahumlen som på en lidt uheldig måde slår igennem mod slutningen. Alligevel nød jeg dens meget sammensatte smag, som virkelig havde et stort spektrum. Brugen af criollo-bønnerne er meget distinkt, og man fornemmer både chokolade og kaffe i smagen. Alt i alt en stout, der kan have sit publikum i den ende, hvor syrlighed og ´mørk´ kompleksitet forenes.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af P
15. april 2005 11:30 af Pman
Når man nu er på beværtning til musikarrangement, og udvalget udelukkende byder på Carlsberg-produkter, så priser jeg mig da lykkelig for at også semper ardens var på hylden! Criollo stout er efter min mening en ganske udemærket stout. Den er lidt tynd i konsistensen og skummet er ikke ligefrem til et 13-tal, men smag og duft er i den højere klasse. Lakrids, cholkolade og en let brændt fornemmelse går igen i begge dele. At man skal smide 69,- gryneter efter den på føromtalte beværtning er vel nok dyrt, men da helt klart set værre!
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
7. marts 2005 13:09 af Maria
Sort som natten og skummet er flot og cremet. Duften er markant chokoladepræget. Den er passende tør, men chokoladesmagen er ikke så udpræget og dominerende, som i så mange andre chokoladestouts. Der er en ubestemmlig og lidt for fyldig smag lidt inde i smagen, der minder om usødede, syltede cocktailbær/sherry/cognac/likør/fyldt chokolade. Når den bliver varmere kommer chokoladesmagen tydeligere frem, men det gør den lidt ubestemmelige likørsmag også. Jeg havde glædet mig til denne stout, men jeg køber den nok ikke selv mere...
Denne anmeldelse var formentlig fra sensommeren 2004, men ultiomo september 2005 valgte jeg at gensmage den - heldigvis. Chokoladepræget er det samme, cocktailbærret anes kun ganske svagt, men det passer rigtigt fint ind i helheden. Denne gang fornemmer jeg også tydelig lakridsen. Det er en virkelig lækker stout, der er så blød at den ikke kan skræmme nogen væk - men samtidigt er den karakterfuld!
  • Anmeldelsen

Anmeldt af KilkennY & Mary
17. oktober 2004 19:23 af Mary
Criollo Stout har en dejlig mørk farve, men desværre er skummet ikke særlig holdbart, så man mister hurtigt den cremede fornemmelse, og man efterlades med et bryg, der, efter vores stout-smag, er lidt for kulsyreholdigt og tyndt i konsistensen. Det er jo brandærgerligt, for både smag og duft er virkelig vidunderligt. Hvis bare øllet havde haft lidt mere substans i det ydre, ville man virkelig have haft en øl, der kunne sparke mange andre stouts "ud af kommunen".
Smagen og duften er tydeligvis domineret af mørk, bitter chokolade. Man kan sagtens fornemme den ristede og let brændte kaffe i duften, og i eftersmagen forstærkes det bitre på en pirrende måde.
Criollo Stout er en absolut godkendt øl fra Carlsbergs Semper Ardens serie, men sammenlignet med andre stouts fra danske bryggerier synes vi, at prislejet er helt hen i hegnet...
  • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,140625